Iti place spatiul tau de stocare actual si ieftin sau iti place sa fie rapid si sigur? In cele ce urmeaza am sa iti spun ce sa alegi, dar te anunt inca de pe acum ca o unitate SSD este cea mai potrivita pentru tine. Pana nu demult, toti cei care isi cumparau un PC nu aveau foarte multe optiuni din care sa aleaga, legate de tipul de stocare pentru laptop sau dispozitiv desktop. Daca iti achizitionai un ultraportabil, aveai probabil o unitate de stocare SSD ca drive principal (C: pe Windows si Macintosh HD pe MAC). Orice alt tip de sistem desktop sau laptop avea o unitate hard disk (HDD).
Astazi poti sa iti configurezi sistemul fie cu un HDD, fie cu SSD sau, de ce nu, cu ambele, dar asta in unele cazuri. Cum alegi? O sa iti explic de ce recomandarea mea este sa iti achizitionezi un SSD si am sa iti enumar atat avantajele, cat si dezavantajele sale. Un hard-disk este, in esenta, un platou de metal cu un strat magnetic care stocheaza datele pe care le salvezi, indiferent daca sunt rapoarte ale vremii secolului trecut, o copie de inalta definitie a trilogiei Star Wars sau colectia ta digitala de muzica. Un cap de citire/scriere de pe un brat acceseaza datele in timp ce platanele (placile din componenta) se rotesc. Un SSD are functional orice hard-drive are, dar datele sunt stocate, in schimb, pe cipuri flash de memorie interconectate care retin datele chiar si atunci cand nu exista nicio sursa de curent. Cipurile pot fi ori instalate permanent pe o placa de baza (ca in cazul unor laptop-uri mici sau ultrabooks) sau intr-o cutie de mici dimensiuni, cuplata la slotul introdus intr-un hard-drive pentru laptop sau sistem desktop (cum se gaseste in majoritatea PC-urilor).
Cipurile flash de memorie sunt de alt tip decat cele folosite intr-un thumb-drive USB si sunt, de obicei, mai puternice si mult mai sigure. SSD-urile sunt, prin urmare, mai scumpe decat thumb-driverele USB cu aceiasi capacitate de stocare.
Avantajele si dezavantajele unei unitati de stocare tip SSD
- SSD-urile sunt mai scumpe decat hard-driverele obisnuite, asta daca ne referim la faptul ca orice GB in parte costa, bineinteles. Comparativ cu o unitate de stocare HDD, pretul unui SSD poate fi si de pana la 2 ori mai mare.
- La capitolul viteza, SSD-ul sta foarte bine si in mai putin de un minut, poate sa ruleze pe un PC astfel echipat. Poate sa porneasca si in cateva secunde, asta in anumite cazuri. Un PC sau un MAC poate sa se incarce mai rapid , sa lanseze si sa ruleze mai repede aplicatii si sa transfere fisiere mult mai rapid. Chiar daca se foloseste pentru a te juca jocuri sau pentru scoala ori pentru lucrul la birou, viteza mare poate fi diferenta intre a termina la timp sau a esua.
- Fragmentarea: Din cauza suprafetelor lor de inregistrare rotative, hard disk-urile functioneaza cel mai bine cu fisiere mai mari, care sunt stabilite in asa numite blocuri invecinate. Atunci cand hard-disk-urile incep sa se umple cu datele stocate, fisierele de mari dimensiuni se pot imprastia in jurul placilor ce compun unitatea de stocare si atunci drive-ul poate suferi de pe urma fragmentarii. Unitatea SSD poate stoca datele oriunde. Astfel, SSD-ul este in mod inerent, mai rapid.
- Durabilitatea: SSD-ul nu are componente care se misca, care se deplaseaza din loc, incat este mult mai probabil sa iti pastreze datele intacte, chiar si in cazul in care iti scapi laptop-ul sau are loc un cutremur in timp ce unitatea opereaza. Chiar si daca se pune problema sa parchezi masina brusc, atunci SSD-ul nu va avea de suferit.
- Disponibilitatea: SSD-urile sunt din ce in ce mai prezente in laptop-urile lansate recent, de la laptop cu 256 GB spatiu de stocare SSD la unul cu o stocare de 512 GB in locul unui hard-drive obisnuit.
- Zgomot: Hard-driverele puternice, in mod normal, emit mai multe sunete stridente decat un hard-drive HDD. In schimb, SSD-ul este chiar silentios, comparativ cu un HDD.
- General: Hard-driverele castiga la capitolul pret, in timp ce SSD-urile castiga la capitolul viteza, robustete, zgomot sau fragmentare. Ceea ce te intereseaza la o astfel de componenta este zgomotul redus si spatiul mare de stocare si aici SSD-ul este cel mai potrivit pentru tine.
Daca vrei sa joci jocuri care au dimensiuni mari si foarte mari, daca vrei sa editezi grafic, sa lucrezi la diverse proiecte, unitatea SSD este cea mai potrivita pentru ceea ce vrei sa faci. In acest caz, iti recomand produsul Samsung 850 EVO, din magazinul eMAG, pe care il poti achizitiona la pretul de 359,99 Lei (click pe link).