Acasa Tehnologie Cum să prelungești durata de viață a bateriei smartphone-ului tău

Cum să prelungești durata de viață a bateriei smartphone-ului tău

by Dragos Schiopu

În exemplul meu o să mă refer la sistemul de operare Windows Phone 7.5, iar ca smartphone în special la Lumia 800, la sistemul de operare Symbian^3/Anna și la celebrul Nokia N9 cu sistem de operare MeeGo, dar în principiu aceste sfaturi se pot aplica oricărui smartphone, fie el Android, bada sau iOS.

1. Folosește o temă cu culori închise – o temă ce are culori închise va emite mai puțină lumină, deci va consuma mai puțin. La Lumia 800 sau Nokia N9 de culoare neagră, chiar este indicat să setați o temă închisă și fundal negru, pentru a se asorte cu telefonul și pentru a crea impresia că iconițele de pe ecran plutesc. Pentru setarea fundalului în Lumia 800: Settings > System > Theme > Background.

N9 are în mod implicit o temă ce folosește drept culoare de fundal negru.

Pentru telefoanele cu Symbian, se pot descărca din Nokia Store teme ce sunt optimizate pentru un redus mai mic de energie.

2. Evitați wallpaper-ele animate – în niciun caz nu utilizați așa ceva, bateria se va consuma mult mai repede. O culoare simplă de fundal este mult mai eficientă.

3. Oprește scanarea automată pentru rețele WiFi – chiar ai nevoie de așa ceva? Mai ales cei care au deja conexiune la internet 3G, deci nu mai au nevoie de WiFi. Când ai nevoie, scanezi atunci după rețele wireless. Pentru Lumia 800, dezactivarea căutării automate se face astfel: Settings > System > Wi-Fi > Se debifează “Notifiy me when new networks are found”. La Symbian, dezactivarea căutării automate se face astfel: Setări > Conectivitate > WLAN > Opțiuni > Setări și se setează Afișare disponibilitate WLAN pe Niciodată. Eventual, dacă tot sunteți în acest meniu, setați și Economisire energie pe Activată pentru a dezactiva conexiunea WLAN atunci când nu este utilizată. Pe Symbian am observat o creștere a duratei de viață a bateriei de cel puțin 10%.

4. Oprește aplicațiile pe care nu le utilizezi – aplicațiile care sunt minimizate pot consuma resurse de sistem (procesor, conexiune 3G sau WLAN, subsistemele de poziționare etc). Pe Lumia 800, apasă tasta Back pentru a închide aplicația. Pe Symbian și pe MeeGo, poți utiliza task manager-ul pentru a închide aplicațiile ce rulează.

5. Modifică luminozitatea ecranului – ecranul este cel mai mare consumator al smartphone-ului, peste 90% din baterie este consumată numai de acesta. De ce să nu îi optimizăm consumul? Lumia 800 și telefoanele cu Symbian fac o treabă destul de bună prin setarea automată a luminozității ecranului în funcție de lumina ambientală. Pentru un consum și mai mic, luminozitatea se poate seta pe minimum. În Lumia 800, prin accesarea Settings>Systems>Brightness> se setează Auto adjust pe Off și nivelul de luminozitate pe Low.

Pe Symbian, Setări > Telefon > Afișaj și se setează nivelul de luminozitate la minimum. Oricum, telefoanele Symbian își modifică automat luminozitatea când afară este soare puternic, pentru o mai bună afișare pe ecran.

Pe Nokia N9, luminozitatea se poate modifica din Setări, iar în mijlocul ecranului este un slider pentru luminozitate.

6. Oprirea automată a ecranului – chiar e nevoie ca ecranul să stea pornit 5-10 minute după ce îl bagi în buzunar? Eu cred ca 10-30 de secunde este un interval potrivit pentru această setare. În Lumia 800, setarea aceasta se poate face în meniul Settings > System > Lock + Wallpaper.

Pentru Symbian, Setări > Telefon > Afișaj > Durată iluminare. Tot la Symbian, în acest meniu, se poate seta și durata pentru auto blocare a ecranului.

Pe Nokia N9, durata de iluminare se modifică din Setări > Aparat > Ecran > și se setează Interval iluminare ecran (putem alege 15 secunde, 30 secunde, 1 minut, 2 minute, 3 minute). Tot în acest ecran găsim și opțiunea de activare/dezactivare a ecranului de așteptare

7. Mod economic – pentru economisirea energiei, Symbian are un mod de funcționare economic. Pentru setare, se apasă pe iconița bateriei din homescreen și se apasă Activează econom. energie. Și Lumia 800 are un astfel de mod de operare, poate fi găsit în Settings > System > Battery Saver.

Pe Nokia N9, modul de funcționare economic se activează din Setări > Aparat > Acumulator > și se setează Mod economisire energie pe Activat sau pe Automat, dacă vreți ca telefonul să se comute automat pe acest mod atunci când nu mai are energie suficientă. Dacă se alege modul Automat, puteți alege apoi și pragul la care se va activa acest mod (exemplu, 20% din acumulator încărcat). Tot în acest meniu aflăm starea acumulatorului și timpul de convorbiri/așteptare rămas.

8. Sincronizări – pentru a economisi bateria, se poate seta un interval mai mare pentru sincronizarea email-ului/email-urilor, a contactelor, căutarea de actualizări, sincronizarea Twitter/Facebook și altele. Pentru e-mail, un interval de 10-15 minute e foarte bun. Pentru rețelele sociale, un interval de 5-10 minute e iarăși OK.

În Lumia 800, setarea intervalului de sincronizare a email-ului se face din Settings > System > Email + Accounts > se selectează adresa de email pentru care se fac setările și se setează “Download New Content”.

Pe Nokia N9, intervalul de actualizare a fluxurilor se setează din meniul Setări > Aplicații > Fluxuri > și se setează Actualizare fluxuri (opțiuni posibile: Numai manual, Automat în WLAN, Întotdeauna automat).

9. Utilizarea camerei – după utilizarea camerei, este bine ca aceasta să fie închisă. În Symbian există buton de închidere, dar pentru telefoanele cu Windows Phone 7.5 se apasă tasta Back pentru a închide camera foto. Telefonul nu este un înlocuitor pentru aparatul foto sau camera de filmat, iar utilizarea uneia dintre aceste 2 funcții în mod excesiv duce la un consum extrem de rapid al bateriei.

Nokia N9 oprește automat camera dacă se comută la altă aplicație sau dacă aceasta nu este folosită timp de câteva secunde.

Dintre toate cele 3 sisteme de operare testate, MeeGo oferă cele mai multe opțiuni pentru optimizarea consumului și mărirea duratei de viață a bateriei.

Dacă mai cunoașteți și alte trucuri pentru eficientizarea duratei de viață a bateriei, aștept comentarii mai jos.

s-ar putea sa-ti placa

0 comentariu

elena 21-12-2011 - 11:10

cool, cand imi iau smartphone o sa ti citesc din nou articolul!

DevHell 21-12-2011 - 11:17

🙂 ms