Acasa Diverse Cum descoperi ce companii iti urmaresc activitatea de pe Facebook

Cum descoperi ce companii iti urmaresc activitatea de pe Facebook

by Dragos Schiopu

Da, Facebook este gratuit si intotdeauna va fi, insa exista totusi un pret pentru folosirea lui, si anume ca esti bombardat cu tot felul de reclame, unele care ti se potrivesc, altele care nu. De cele mai multe ori unii dintre noi insa si cumparam produsele ce ne apar in reclama pe Facebook, ceea ce este cu siguranta in avantajul retelei de socializare.

Majoritatea aplicatiilor si jocurilor pe care le folosim de exemplu pe telefon, ne cer sa ne logam cu contul de Facebook. Odata cu aceasta logare, acea aplicatie are acces la informatiile noastre personale cum ar fi nume, varsta, ocupatie, locatie sau obiceiuri si de aici se pot genera reclame care sa ne determine sa cheltuim bani.

Daca faptul ca esti urmarit de anumite companii pe Facebook te deranjeaza, afla ca ai acces la aceasta lista si, mai ales, poti bloca aceste companii.

Trebuie doar sa intri in setarile Facebook, alegand sageata din capat (foto jos), apoi Setari si apoi Ads (reclame).

facebook

In continuare, veti alege editare pentru cele doua sectiuni. Prima spune ca in prezent Facebook nu permite ca anumite companii sa foloseasca datele tale pentru reclame, insa daca ar permite pe viitor, cine ai fi de acord sa vada aceste reclame? Prietenii tai sau nimeni? A doua sectiune se refera la like-urile si preferintele tale de urmarire a brandurilor pe Facebook. Cine poate vedea ca tie iti place sau urmaresti o anumita companie pe Facebook? Doar prietenii tai sau nimeni?

fb adds

Cea de-a treia sectiune iti permite sa fii exclus definitiv din aceasta ‘urmarire’ a activitatilor tale, a preferintelor, a aplicatiilor si website-urilor folosite pe Facebook si in afara Facebook. Aici vei alege regiunea (Europa –  European Digital Advertising Alliance) si apoi vei urma pasii de acolo. Dupa ce alegi Romania si sectiunea On / Off, vei avea o lista cu acele companii care te urmaresc si vei putea seta care dintre ele sa nu te mai urmareasca. Spre exemplu, mie mi-au gasit nu mai putin de 106 companii care ma urmaresc si ma oferteaza cu reclame. Sunt utilizator Facebook de aproape 6 ani (fara 3 luni) si atunci s-ar putea explica numarul mare de companii.

Nu va faceti griji! Exista si optiunea de a le dezactiva pe toate 106 simultan, pentru a nu seta separat pentru fiecare in parte. Detalii mai jos.

fb add 2

fb add 3

s-ar putea sa-ti placa