Acasa Tehnologie Cubli, cubul care sta in echilibru

Cubli, cubul care sta in echilibru

by Dragos Schiopu

cubbbbUn grup de cercetatori elvetieni a creat un cub care poate sa mearga si sa stea in echilibru.

Cubli este un cub de metal de 15x15x15 cm si este o inventie foarte interesanta datorita faptului ca poate sta in echilibru perfect. Cubul metalic poate sa se balanseze pe oricare colt si sa isi pastreze echilibrul indiferent in ce pozitie este asezat. La prima vedere pare ca sfideaza gravitatia, dar datorita unei combinatii foarte bine gandite de procesoare, senzori si a unui soft interesant, acest lucru chiar este posibil.

Pentru a fi posibil ca acest cub sa se miste pe cont propriu, cercetatorii au fost nevoiti sa inghesuie in cubul de 15 cm cubi niste senzori speciali si rotoare care se invart constant. Rotoarele sau rotile de reactie montate pe fetele cubului se invartesc la viteze mari, iar datorita faptului ca acestea se opresc brusc, Cubli poate sa sara, ridicandu-se pe unul dintre colturi. Dupa ce cubul s-a ridicat, aceleasi rotoare actioneaza ca un giroscop si fac posibila mentinerea echilibrului acestuia.

Ceea ce este si mai interesant la Cubli este faptul ca se poate balansa pe oricare dintre cele 8 colturi si totusi poate sa ramana in echilibru. Datorita acestui fapt multi au afirmat ca aceasta inventie sfideaza gravitatia. Repetand toate aceste miscari cubul este capabil sa se miste.

Cubli este o inventie unica, iar numele acestuia este unul simplu, usor de retinut. Inventia este una foarte interesanta, dar sunt si persoane care spun ca nu are nicio aplicabilitate practia. Ei bine, Cubli poate avea o multime de intrebuintari, insa cel mai important lucru este tehnologia din spatele acestui cub, care poate fi folosita si in alte domenii mult mai practice, de exemplu la constructia unor cladiri.

Momentan pentru noi, oamenii de rand, Cubli nu reprezinta nimic mai mult decat o jucarie inteligenta, un cub care poate sta in echilibru.

s-ar putea sa-ti placa