Acasa Computere Cele mai nesigure servicii VPN

Cele mai nesigure servicii VPN

by Dragos Schiopu

Daca in articolul de ieri va vorbeam despre cele mai sigure servicii VPN, astazi va vom vorbi despre cele mai nesigure servicii VPN de pe internet.
VPN-online-privacy-digipedia
Luna trecuta a devenit evident ca nu toti furnizorii de VPN sunt eficienti dupa ce un pretins membru al Lulzsec a fost depistat dupa ce a folosit serviciul HideMyAss. Pentru a sti care dintre furnizorii de VPN iau confidentialitatea in serios,  multi dintre cei de top au fost intrebati doua intrebari directe. Raspunsurile sunt interesante pentru oricine este interesat de problemele de confidentialitate.
Daca un furnizor de VPN inregistreaza activitatea utilizatorilor, sansele ca acestia sa ramana anonimi scad rapid. Sunt zeci de furnizori  al caror marketing sugereaza ca anonimatul este una dintre prioritati, dar oare chiar asa este?
Citeste si: Cele mai sigure solutii VPN sau Ce serviciu sa alegi pentru a naviga anonim pe internet?
In ultimele doua saptamani, cei de la Torrentfreak.com au contactat cativa dintre cei mai promovati dintre companiile care ofera servicii VPN si, evitand sa incerce sa descifreze jargonul din publicitatea lor, le-au adresat aceste doua intrebari :

  1. Inregistrati vreo informatie despre activitatea utilizatorilor care v-ar permite voua sau unei a treia parti sa identifice IP-ul unui utilizator al serviciului ? Daca da, ce informatii ?
  2. Sub ce jurisdictii opereaza compania voastra si in ce circumstante veti impartasi informatiile pe care le detineti cu o a treia parte?

1. VYPRVPN

VyprVPN este serviciul VPN conectat la serviciul Giganews Usenet, desi poate fi folosit complet individual. In comun cu multi dintre furnizorii contavctati, VyprVPN au recunoscut primirea intrebarilor noastre, dar au esuat in a raspunde.

Politica lor spune ca inregistrarea datelor „este mentinuta pentru utilizare in legatura cu factura, rezolvarea problemelor, serviciul oferind evaluare, problemele legate de conditiile de utilizare, cele legate de politica utilizarii acceptabile si pentru a se ocupa de infraciunile executate cu ajutorul serviciului. Mentinem acest nivel de informatii pentru cel putin 90 de zile.”

Pe forumul Usenet NZBMatrix, cativa utilizatori au raportat incheierea serviciului lor VyprVPN dupa ce compania a prelucrat notificarile DMCA si a considerat ca acestia au depasit cele doua greseli acceptate de politica de utilizare.

Deci VyprVPN stocheaza informatii? Cu siguranta.

2.  SWISSVPN

Am inclus SwisVPN in acest chestionar deoarece sunt  cunoscuti, destul de ieftini si au fost folositi de cei cu buget mic. La banii pe care acestia sunt dispusi sa ii dea, aceasta a fost compania ce a raspuns cel mai repede. Ea este una dintre companiile ce nu pretind anonimat.
1: „SwissVPN este operata pe baza legii elvetiene de protectie a datelor personale si a telecomunicatiei. Sesiunile IP-urilor (nu continutul vizitat, wesite-uri, mail-uri etc) sunt pastrate pentru 6 luni”, a spus compania.
2: „Compania raspunde cererilor unei a treia parti sub legea elvetiala a infractiunilor (pdf) .”

3. SUNVPN

1: “Inregistram pe servere: datele autentificarii, datele iesirii din cont, username-ul, adresa IP, timpul conexiunii, traficul intern/exterm, erori/atentionari. Acestea sunt folosite doar pentru raporturi interne: asigurandu-ne ca acelasi cont VPN nu este conectat pe 2 sau mai multe servere in acelasi timp etc. Nu impartasim aceste informatii cu nicio a treia parte in afara unor motive legale (o citatie).
Nu inregistram istoricul navigarii utilizatorilor sau traficul facut prin serverele noastre.”
2: “Avem servere localizate in Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Germania, Romania, Singapore si Hong Kong. Operam sub legislatia tarii ce gazduieste serverul. ”

lost_privacy

4. STRONGVPN

Aceasta companie nu ne-a raspuns direct la intrebari, dar ne-a indicat in schimb politica lor de inregistare a activitatii.
StrongVPN stocheaza date si sunt capabili sa atribuie un IP extern subsemnatului. I-am inclus aici pentru ca au fost cei mai agresivi furnizori din chestionar cand a venit vorba de incalcare a politicii.
“StrongVPN nu restrictioneaza folosirea a P2P, dar va rog observati ca distribuirea materialelor cu drept de autor este interzisa. Va rog nu faceti asta sau vom fi nevoiti sa luam masuri impotriva contului dumneavoastra,” au spus, adaugand mai tarziu intr-un mail separat: “Nu ai voie sa ditribui materiale cu drept de autor prin retaua noastra. Iti putem anula contul daca asta se intampla.”
In conzluzie, la autentificarea pe un furnizor de VPN este evident ca politica lor de impartasire a informatiilor si de confidentialitate trebuie citita cu atentie. Si apoi citita din nou, cu mai multa atentie ca prima data. Multi nu sunt atat de directi cum par initial, iar acesta este motivul acestui chestionar.

s-ar putea sa-ti placa