Patenta sau brevetul este dreptul exclusiv oferit unui inventator de a pune in fabricatie si la vanzare inventia sa. Cu alte cuvinte, este un brevet de inventie pe care o companie il poate folosi in beneficiul sau si nu numai, pentru a obtine niste foloase din partea unui tert care poate sa foloseasca inovatia respectiva intr-un produs ce va fi comercializat. Exista mai multe tipuri de patente, dar nu am sa intru in detalii, deoarece aceasta este partea care tine de alt domeniu, iar eu voi discuta despre ce procent reprezinta acest drept din pretul unui produs cum ar fi un smartphone.
Qualcomm, o companie multinationala americana de telecomunicatii, se ocupa cu proiectarea si punerea pe piata a produselor wireless de telecomunicatii si servicii. Foarte putini au auzit de ea, desi a fost fondata acum mai bine de 30 de ani de zile. Primele produse si servicii Qualcomm au inclus serviciul de localizare prin satelit si mesagerie OmniTracs, utilizat de companiile de camioane care circula pe distante lungi, dezvoltat dintr-un produs ce poarta numele de Omninet. In anul 1997, compania a platit 18 milioane de dolari pentru drepturile de autor asupra stadionului Jack Murphy din San Diego, schimbandu-i numele in Qualcomm Stadium. Doi ani mai tarziu, si-a vandut afacerea sa cu statia de baza companiei Ericsson, iar mai tarziu si-a vandut afacerea din care producea telefoane mobile firmei Kyocera. In luna decembrie a anului treciut, compania, dupa un declin pe care l-a avut in acelasi an din pricina vanzarilor slabe, a renuntat la ideea de a se imparti in doua, in aschimb s-a decis sa isi pastreze drepturile de acordare a licentelor de brevet si de fabricare a cip-urilor intr-o singura afacere.
Ca si companie, Qualcomm a inregistrat sume frumoase de la an la an, daca ne referim la patentele oferite. Atat Ericsson cat si Microsoft au facut acelasi lucru, fara prea mare efort. Pentru ca odata cu trecerea timpului si anilor, apar terminale mai puternice, mai bune, deci mai performante, acest aspect face din companii mari ca Microsoft sa isi rotunjeasca semnificativ veniturile pentru ca acorda dreptul de brevet. In anul 2014, cand Microsoft facea bani frumosi din patentare, s-a efectuat si un studiu de catre specialisti in domeniu si s-a ajuns la concluzia ca pretul unui smartphone este 70-75% din pretul total, pentru ca restul il reprezinta costurile de drept de autor. Daca un telefon costa 400 dolari, atunci in jur de 120 de dolari este pretul patentelor, brevetelor. Majoritatea cumparatorilor nu sunt interesati si de ceea ce este in spatele unui pret total al unui dispozitiv, deci cu alte cuvinte nu prea ii intereseaza costul lui si ce alte cheltuieli mai intra intr-un dispozitiv. Clientul final este interesat doar de costul unui dispozitiv, fara sa stie cu adevarat ce se afla in spatele tehnologiei in cauza. Sau, mai degraba, ce se afla in spatele creatiei dispozitivului pe care il utilizeaza.
Daca un smartphone chinezesc costa mai putin, este pentru faptul ca compania producatoare nu a facut un parteneriat cu un brand de top si nu a obtinut niste licente, dar nu inseamna ca produsul chinezilor este foarte slab cotat ca si functionalitate. Daca, spre exemplu, brandul Xiaomi iese din piata chineza si ajunge pe piete mari si face un parteneriat cu Ericsson, cu siguranta produsul chinezesc va ajunge la un pret apropiat de branduri de top cum ar fi Apple, sa zicem. Deci jucatorii cu vechime de pe piata nu ar fi multumiti, cu siguranta, de acest aspect, mai ales ca in ziua de azi se cumpara brandul, si nu produsul.