Acasa Telefoane Aplicatia romaneasca care iti va putea salva viata in cazul unui eventual cutremur

Aplicatia romaneasca care iti va putea salva viata in cazul unui eventual cutremur

by Dragos Schiopu

as

Seismo este singura aplicatie creata vreodata de romani ce are rolul de a te avertiza in cazul unui eventual cutremur. Seismo a fost prezentata pentru prima oara la Innovation Labs 2015 si promite sa se dezvolte din ce in mai repede, astfel putand sa afiseze informatiile cu privire la eventualele cutremure, in timp real.

Romania a inceput sa devina din ce in ce mai zguduita de astfel de seisme, unele dintre ele mai mici, altele mai mari care ar putea cauza daune serioase, cel mai bun exemplu fiind cutremurul din 1977 care a reprezentat unul dintre cele mai masive astfel de evenimente din tara.

Andrei Dorian Duma, student la Universitatea Politehnica din Bucuresti si colegul sau Dragos Corlatescu sunt cei doi dezvoltatori din spatele acestei aplicatii. Seismo ar putea deveni una dintre cele mai bune aplicatii de acest gen in viitor, functionand pe un principiu extrem de simplu. In principal cutremurele incep din zona Vrancei, iar pana sa se simta si in restul tarii au o intarziere de cateva zeci de secunde.

In cele mai multe dintre cazuri seismul se simte aproximativ la 15, 25 si 40 de secunde in functie de distanta. Oamenii vor fi alertati pe telefon inainte ca integul eveniment sa se petreaca, astfel utilizatorii avand timp sa se duca sa se adaposteasca intr-un loc sigur.

Din pacate aplicatia inca este in stadiul de proiect, insa cei doi tinerii au planuri mari, inclusiv sa colaboreze cu Institutul National de Fizica a Pamantului, pentru a afla cu exactitate timpul si puterea resimtita la anumite distante.

La momentul de fata aplicatia trimite notificari in format „push” pentru smartphone-uri, insa dezvoltatorii vor sa creeze un sistem prin care sa poata fi avertizati prin SMS si cei ce au un telefon mai putin inteligent.

Aplicatia, conform spuselor acestora, va fi disponibila pentru Android si iOS, insa contract-cost sau cu abonament lunar.

Sistemul gandit de cei de cei doi tineri este destul de interesant si ar putea ajuta enorm de mult in cazul unui cutremur ceva mai serios, insa pentru locuitorii din Vrancea, printre care ma enumar si eu, nu cred ca sunt solutii pentru a fi avertizati la timp in cazul unui eventual cutremur.

s-ar putea sa-ti placa