Acasa Computere AMD sau Intel ? Avantaje si dezavantaje.

AMD sau Intel ? Avantaje si dezavantaje.

by Dragos Schiopu

Exista multe controverse legate de acest subiect. Va voi prezenta cateva avantaje si dezavantaje legate de procesoarele celor de la AMD si Intel. Voi compara un i3 2100 cu un Amd Athlon 2 x4 559. Aceste procesoare avand un nivel apropiat de performanta in gaming. Ambele au fost testate si folosite de mine pentru o perioada lunga de timp.

Un avantaj al procesoarelor Intel este TDP-ul (Thermal design power). Intel i3 2100 are un TDP de doar 65W, mai putin de jumatate fata de AMD 559, cel din urma avand TDP de 159W. Datorita TDP-ului mare, AMD-ul (cu cooler stock) statea in idle la o temperatura de 45-50 de grade Celsius, in sesiunile de gaming temperatura acestuia in full-load ajungea aproape de 80 de grade. In prezent, Intel-ul sta in idle constant la 35 grade. In full-load ajunge la maxim 56 de grade (cu cooler stock).

Un alt avantaj al procesorului intel, inafara de TDP, este grafica integrata. Acesta are integrat un procesor grafic Intel HD Graphics 2000 ce are la baza frecventa de 850 MHz,  ce poate ajunge pana la 1.10 GHz.

Specificatiile celor doua procesoare?!

I3 2100 (LGA 1155) este un 2 cores, 4 threads. Are 4 nuclee (2 fizice, 4 virtuale) tactate la 3.1 GHz. Nivelul maxim de cache (L3) este de 3MB, construit pe tehnologia de 32 nm (nanometrii). AMD-ul (AM2+/AM3) este un 4 cores, 4 threads. Cele 4 nuclee fiind tactate la 3.4 GHz cu un cache maxim (L3) de 6MB, dublu fata de i3.

Se simte diferenta in gaming ?

La nivelul FPS-urilor (Frames per second) nu am observat o diferenta majora. Loading screen-urile si perioada de bootare a windows-ului sunt mult mai scurte cu Intel-ul, in ciuda faprului ca acesta are frecventa nucleelor cu 0.3 GHz mai mica si memoria cache la jumatate fata de AMD Athlon 2 X4 559.

De ce am renuntat la AMD ?

Un singur lucru m-a deranjat la AMD, TDP-ul deoarece se incalzea foarte tare, pe langa un cooler after-market acesta necesita si o sursa destul de potenta.

 

s-ar putea sa-ti placa