Acasa Tehnologie Adaugarea unui set de metadate nou in Greenstone

Adaugarea unui set de metadate nou in Greenstone

by Dragos Schiopu

>Dar de ce sa adaugam un set de metadate nou?
Pai raspunsul e simplu. De exemplu, daca vrem sa facem o biblioteca digitala in care sa avem o colectie de mp3-uri, observam ca metadatele din Greenstone nu prea ne ajuta. Ne trebuiesc metadate precum: durata, genul muzical, compozitor, textier, interpret, album, anul in care a aparut, etc.

Pentru a adauga un set de metadate nou (click aici daca nu stii ce-s alea metadate), din fereastra Enrich apasa pe butonul Manage metadata sets (coltul din stanga, jos). In fereastra nou aparuta da click pe butonul Add, apoi in fereastra noua, click pe butonul New…

Se completeaza campurile Metadata set title cu titlul setului (de exemplu, metadate test) si Metadata set namespace cu numele pe care acest set il va purta (de exemplu, test, iar pentru a ne referi la o metadata din acest set, vom utiliza test.nume_metadata). In campul Metadata set description se furnizeaza o descriere o acestui set de date (nu e obligatoriu).
Dupa completarea casutelor de mai sus, se da click pe OK si apare o fereastra ca cea de mai jos (Editorul de metadate):

Pentru a adauga o metadata noua, click dreapta in zona verde din stanga si alege optiunea Add element din meniul contextual. In imaginea de mai jos, am adaugat metadata element1.

Dupa cum se observa si din imagine, in partea dreapta putem completa urmatoarele campuri: label, definition si comment. Ceea ce este foarte important, daca facem o biblioteca in mai multe limbi, putem adauga aceste atribute si in alte limbi (in imagine, am adaugat pentru limba romana). Dupa ce am adaugat toate metadatele, trebuie salvat setul de metadate: File ->Save. E de preferat sa il salvati cu un nume simbolic (acelasi folosit si la Metadata name space, iar extensia este .mds)
Se inchide editorul de metadate, iar in fereastra Add metadata set (cea in care am apasat mai devreme butonul New…) se alege setul de metadate creat (in cazul de fata se numeste test) si se da click pe OK.

s-ar putea sa-ti placa