Acasa Tehnologie A fost creata prima imprimanta 3D romaneasca

A fost creata prima imprimanta 3D romaneasca

by Dragos Schiopu

Progres important in domeniul tehnologiei din Romania: in cadrul Techsylvania, care este cel mai mare eveniment IT din regiunea Transilvaniei si care a avut loc la inceputul acestei saptamani la Cluj, a fost prezentata prima imprimanta 3D romaneasca.

imprimanta 3D romaneasca

De remarcat este viteza de printare a acesteia, o viteza de cinci ori mai mare decat a unei imprimante 3D existente pe piata – poate tipari obiecte cu o inaltime de maxim 20 de centimetri intr-o perioada de 4-5 ore, in timp ce o imprimanta cu caracteristici asemanatoare, existenta deja pe piata, are nevoie de 8 ore pentru a realiza o aceeasi piesa.

Cum i-a venit romanului Calin Brandabur ideea de a crea o imprimanta 3D? A cumparat una si a realizat ca nu ar fi deloc greu de reprodus. Componentele folosite pentru crearea primei imprimante romanesti sunt echipamente strict din Romania — axe electrificate din Baia Mare, motoare pas cu pas din Iasi, elemente compozite din Craiova, din Brasov au fost luate tuburi de teflon, din Cluj au fost luate elementele electronice, iar toată asamblarea a fost facuta in Timisoara, orasul de domiciliu al creatorului.

Practic, toata Romania a fost implicata in proiectul de creare a primei imprimante 3D romanesti.

„O imprimanta clasica, pe sistem cartezian, o printeaza in 8 ore, imprimanta noastra in 4-5 ore. Imbunatatirile au fost aduse si la partea de soft si la cea mecanica, am incercat sa optimizam cat am putut de mult si viteza si performanta. La aceasta imprimanta, care este pe sistem Delta, se poate mari foarte mult viteza fara a avea vibratie si, de asemenea, isi pastreaza performanta”, a explicat Calin Brandabur.

Inceput promitator pentru imprimantele 3D romanesti, nu? Mai ales ca proiectul a luat nastere ca o provocare, iar rezultatul este mai performant decat produsul de la care a pornit totul.

Vestea si mai buna este ca imprimanta 3D poate fi folosita inclusiv pentru crearea unor proteze ortopedice sau ale bratelor special concepute pentru copii, in conditiile in care cele folosite in prezent sunt foarte scumpe si, in plus, trebuie schimbate din sase in sase luni.

s-ar putea sa-ti placa