Acasa Computere Ce este printarea 3D

Ce este printarea 3D

by Dragos Schiopu

3d-printerSe vorbeste extrem de mult in ultimul timp despre printarea 3D, asa ca m-am gandit sa incerc sa arunc putina lumina asupra subiectului, sa avem cu totii niste cunostinte de baza in ceea ce priveste ceva ce se pare a fi o tehnologie aproape revolutionara in urmatorii cativa ani.

Exista mai multe tipuri de printare 3D, totusi toate au un lucru in comun: toate creaza un obiect tridimensional cate un strat pe rand, pana cand intregul obiect este gata.

Fiecare strat reprezinta o sectiune orizontala extrem de subtire din ceea ce va deveni ulterior obiectul. Imaginati-va un tort cu mai multe blaturi, trebuie sa pui fiecare blat pe rand ca sa formezi tortul.
Printarea 3D este un concept similar, doar ca ceva mai precis.

Totul incepe cu un fisier digital

Fiecare obiect printat 3D incepe cu un fisier CAD, creat cu un program de modelare 3D, sau care a fost scanat intr-un program de modelare 3D cu un scanner 3D. Pentru ca imprimanta 3D sa inteleaga acest fisier, obiectul este ‘taiat’ apoi cu ajutorul unui program in sute sau mii de straturi orizontale.

Imprimanta 3D apoi citeste fisierul, si incepe sa creeze fiecare strat conform specificatiilor. Pe parcurs ce straturile sunt create, acestea se combina unul cu celalalt fara urma, astfel rezultand un obiect tridimensional.

Tipuri de imprimante 3D

Asa cum este cazul cu orice tehnologie care se respecta, exista mai multe tipuri de dispozitive capabile sa printeze in trei dimensiuni.

Metoda Fused Deposition Modeling – FDM – este similara cu ceea ce fac imprimantele inkjet 2D, doar ca mai lucreaza cu inca o axa. Astfel in FDM, picaturi de material topit sunt depuse printr-o duza pentru a forma fiecare strat.

Metoda Selective Laser Sintering – SLS – implica utilizarea unei cantitati de material in forma de pudra, in care obiectul este construit via o raza laser care topeste particulele de pudra intre ele, cate un strat pe rand.

Acestea sunt doar doua exemple de tehnologii utilizate la imprimarea 3D, mai exista cateva pe care n-am timp sa le enumar caci trebuie sa va mai vorbesc si despre alte aspecte ale tehnologiei.

Imprimarea 3D este ceva nou?

Da si nu prea, ar fi raspunsul la aceasta intrebare. Desi majoritatea oamenilor inca nu au auzit de acest termen, tehnologia exista de cateva decenii, fiind utilizata in procesul de design si creare al prototipurilor pentru mai toate industriile posibile. Asta era asa deoarece tehnologia era foarte inceata si foarte costisitoare, putand fi utilizata eficient doar in acest context.

Totusi lucrurile stau sa se schimbe drastic cu aparitia primelor imprimante 3D personale. Piata pentru ele nu poate decat sa fie imensa si sunt inca la inceput, preturile acestora variind intre 300 si 2.000 de dolari. Cu siguranta vom vedea modele din ce in ce mai bune aparand la preturi din ce in ce mai accesibile asa cum s-a intamplat cu orice dispozitiv sau orice tehnologie care s-a dovedit a fi o imbunatatire fata de ce exista pana atunci, deci totul se reduce acum la timp.

Chiar daca nu ne vom putea permite o astfel de masinarie prea curand in casele noastre, este mult mai probabil sa incepem sa avem acces la ele contra cost in magazine de specialitate, la fel cum se intampla cu alte servicii de printare in prezent.

 

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.