Acasa Tehnologie Tehnologia din Minority Report in curand accesibila

Tehnologia din Minority Report in curand accesibila

by Dragos Schiopu

O echipa de cercetatori de la Universitatea Johannes Kepler din Linz, Austria au dezvoltat un dispozitiv de capturat imagini care utilizeaza o singura folie fabricata dintr-un polimer plat, flexibil si transparent. Cercetatorii spun ca noul senzor de imagine ar putea fi utilizat in dispozitive precum camere digitale sau scannere medicale si ar putea sa deschida calea unei generatii noi de gadget-uri controlate prin gesturi.

senzor-imagine-flexibil

Astfel tehnologia din Minority Report prin care monitoarele transparente erau controlate prin gesturi este mai aproape de realitate.

Folia din polimer utilizata seamana foarte mult cu o folie simpla de plastic flexibil, dar contine particule fluorescente menite sa captureze lumina care o loveste dupa care sa transmita o portiune din aceasta unor senzori plasati pe marginile ei. Neavand componente interne sau parti electronice vizibile, cercetatorii considera ca folia lor transparenta ar fi ideala pentru viitoarele dispozitive care se vor baza pe gesturi decat pe o interfata cu atingere.

Polimerul care sta la baza acestui dispozitiv este cunoscut sub numele de ‘concentrator luminescent’ – CL. Senzorul este acoperit cu mici particule fluorescente care absorb lumina de anumite lungimi de unda dupa care le re-emit la o lungime de unda mai lunga. Majoritatea luminii care loveste folia de polimer va trece prin ea, dar o parte din ea va ajunge prin interiorul acesteia pana la margini.  Aici sunt pozitionati senzorii optici gata pentru a captura lumina transferata prin polimer si pentru a trimite informatia unui computer, care combina semnalele primite pentru a crea o imagine gray-scale.

Cum functioneaza?

Spre deosebire de dispozitivele charge-coupled gasite in majoritatea camerelor video comerciale – care sunt impartite in pixeli individuali – concentratorul luminiscent din dispozitiv functioneaza ca un singur culegator de lumina prin intermediul caruia toata lumina culeasa este transmisa la senzorii de pe margini. Provocarea a stat in determinarea foarte corecta a locului in care lumina lovea suprafata.

Echipa a rezolvat aceasta problema utilizand proprietatile luminii. In timp ce aceasta calatoreste prin polimer inspre margini, devine mai slaba. Masurand luminozitatea relativa care ajungea la margini, cercetatorii au reusit sa deduca in ce loc de pe suprafata polimerului a intrat lumina.

Prezentul si viitorul dispozitivului

Dispozitivul este inca la inceputuri, rezolutia curenta este de doar 32×32 pixeli, dar aceasta este cauzata in principal din cauza fotodiodelor ieftine utilizate. Totusi este o dovada foarte buna a conceptului, si echipa de cercetatori planuiesc prototipuri mai bune, care vor raci fotodiodele pentru a reduce ‘zgomotul’ cauzat de caldura. Acest senzor ar putea fi utilizat pentru a crea interfete transparente pentru foarte multe dispozitive din viata de zi cu zi, cum ar fi televizoare si cam orice implica un monitor. De exemplu, ar putea oferi caracteristica de control prin gesturi in jocuri video fara nevoia de camere sau alte dispozitive de detectat miscare – cum ar fi Kinect de la Microsoft.

Flexibilitatea materialului inseamna ca ar putea fi utilzat ca interfata pe obiecte curbate, si poate pe viitor, mai multe straturi din acest polimer transparent ar putea fi utilizate pentru a captura lungimi diferite de lumina pe fiecare, astfel producand imagini color.

 

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.