Acasa Diverse În ce țări se consumă cel mai mult vin? Cum stă România în top?

În ce țări se consumă cel mai mult vin? Cum stă România în top?

by Dragos Schiopu

V-ați întrebat vreodată în ce țară din Europa se consumă cel mai mult vin? S-ar putea ca răspunsurile pe care le primești, dacă îți întrebi cunoscuții și prietenii, să includă România, dar nu e adevărat. Deși ocupăm un loc onorabil între primele 20 de țări din lume din punct de vedere al consumului de vin, suntem departe de prima poziție a clasamentului. Mai mult, nu intrăm nici în Top 10! Greu de crezut?

Și mai surprins vei fi când vei afla, însă, care este țara cu cel mai ridicat consum de vin pe cap de locuitor din Europa. Te ții bine? E vorba de Vatican! Consumul în orașul Sfântului Scaun se ridică la 54,26 litri de vin pe cap de locuitor.

E mult? Dacă îl comparăm cu cei 33,30 litri din Italia vecină, pare mult mai mult, dar în realitate vorbim despre un consum de 0,14 litri pe zi. Se pare că duhovnicii respectă cu strictețe ideea că un pahar de vin pe zi este bun pentru sănătate.

Cotnari – oferte eMAG

Această cifră poate fi un pic înșelătoare, deoarece baza populației studiului realizat de Institutul Vinului este populația totală. Având în vedere că populația Vaticanului este toată adultă, este normal ca consumul pe cap de locuitor să fie mai mare.

Unde se află consumul de vin în România? România prinde loc în Top 20 european, dar nu intră în Top 30 la nivel mondial.

Cât de mult vin se consumă în România?

Cifrele diferă de la an la an, mergând de la 21,8 litri de vin pe cap de persoană în 2018 la 24,3 litri în 2015. O medie a consumului pe ultimii 5 ani ne-ar situa în Top 20 mondial, Argentina fiind ultima în acest clasament, cu 23,04 litri pe cap de locuitor.

Vinuri Cotnari, supermarket eMAG

Oricare dintre valori am accepta-o, 21 sau 24, românii sunt departe de cei 44 de litri din Croația sau Slovenia, cei aproximativ 43 de litri de vin pe cap de persoană din Franța sau Portugalia, ambele țări producătoare și două țări latine „surori”. Spania, în schimb, o altă mare producătoare de vin și altă soră de gintă latină, are un consum mai mic decât România, de doar 21 de litri pe cap de locuitor.

După Vatican, o altă țară mică se află în topul consumatorilor de vin. Este vorba de Andorra, locul 2 european. Micuțul stat din Pirinei are un consum anual de 46 de liti pe cap de locuitor (dublul României). Un alt paradis fiscal, Gibraltar, are și el o medie ridicată: 28 litri de persoană.

Pare o constantă faptul că o mulțime de vin este consumat în paradisurile fiscale. Faptul că multe paradisuri fiscale sunt, de asemenea, locuri de vacanță poate contribui la aceste date. Nivelul ridicat al venitului pe cap de locuitor din aceste locuri implică, fără îndoială, că consumul este ridicat în practic toate categoriile de produse.

De asemenea, vedem impactul religiei asupra consumului, cu țări precum Afganistan, Pakistan, Arabia Saudită sau Siria cu consum zero.

Cotnari – eMAG.ro

Consumul este concentrat în Europa și în țările care au avut o puternică influență din partea culturilor europene. Cazurile cu cele mai accentuate contraste pot fi găsite în America de Sud, unde țările producătoare precum Chile sau Argentina au un consum ridicat precum țările europene, în timp ce altele precum Venezuela sunt mult mai apropiate de cazul țărilor musulmane (cu un consum de 0,33 litri de persoană pe an). Pentru a-l face mai grafic, consumul de vin în Venezuela este cât o cutie de suc anual.

Influențele culturale sunt foarte prezente, deși este evident că globalizarea își lasă amprenta. În Polonia sau Finlanda, țări în mod tradițional foarte apropiate de consumul de vodcă, consumul de vin este cu mult sub vecinii săi cei mai apropiați. Surprinzător, însă, Germania, o țară cu consum tradițional de bere (Oktoberfest e până la urmă un festival de băut bere), este peste România și la consumul de vin.

Printre cazurile care atrag atenția se numără Namibia, cu un consum de aproape 10 litri de persoană pe an, foarte mare pentru țările africane. Namibia este, de fapt, una dintre țările cu cel mai mare consum de alcool din lume. Dacă comparăm consumul de vin cu cel al berii, aceasta din urmă se consumă de până la 6 ori mai mult decât vinul!

Top 20 țări cu cel mai mare consum de vin anual:

1. Vatican – 54 litri/cp

2. Andorra – 46 litri

3. Croația – 44 litri

4. Slovenia – 44 litri

5. Franța – 42,5 litri

6. Portugalia – 41,7 litri

7. Elveția – 40,5 litri

8. Macedonia – 40,4 litri

9. Moldova – 34,2 litri

10. Italia – 33,3 litri

11. Austria – 30,66 litri

12. Uruguay – 29,19 litri

13. Grecia – 27,8 litri

14. Gibraltar – 27,5 litri

15. Suedia – 26 litri

16. Germania – 24,8 litri

17. Australia – 24,5 litri

18. Ungaria – 24,10 litri

19. România – 23,05 litri

20. Argentina – 23,04 litri

s-ar putea sa-ti placa