FIFA 21 s-a lansat în această toamnă, cu Kylian Mbappe drept „cover”, imagine a celui mai popular joc cu și despre fotbal din istorie. Cunoscutul simulator de fotbal pe calculator a ajuns la a 27-a ediție, totul începând în 1993 odată cu lansarea FIFA 94. Inițial, numele jucătorilor nu erau reale în joc, iar competițiile importante lipseau, dar grafica, superioară oricărui alt joc de fotbal la acea vreme, i-a asigurat succesul.
Abia din a doua versiune au fost incluse competițiile importante, precum Premier League, Bundesliga, Serie A, La Liga și Ligue 1, printre altele, iar din FIFA 96 numele jucătorilor au început să fie cele reale.
În cele aproape 30 de decenii scurse de la apariția acestui joc, FIFA a evoluat mult, atât ca grafică, cât și ca mecanism de funcționare, a dezvoltat competiții oficiale, cu sume uriașe puse în joc, și a beneficiat de concurența cu PES, un alt simulator de fotbal celebru, pentru a se îmbunătăți de la an la an, spre beneficiul gamerilor.
Ce a adus FIFA 21 nou față de versiunile anterioare?
Coliziunile: impulsionat de motorul Frostbite 3, interacțiunile dintre obiecte și jucători au fost mult îmbunătățite, dorindu-se ca ritmul meciurilor să aibă mai puține întreruperi.
Curse creative și driblinguri agile: utilizatorii vor putea da ordine în timp real jucătorilor controlați de AI și vor avea o varietate mai mare de resurse atunci când se confruntă cu situații individuale.
În FIFA Ultimate Team poți juca meciuri cu prietenii; vă veți putea confrunta unii cu alții, veți putea juca în echipă și să vă uniți forțele împotriva AI-ului care este mult mai abil.
VAR nu a fost încă inclus în FIFA 21 PS4. Potrivit EA Sports, introducerea asistenței video ar fi o dovadă că există erori în jocul video, atunci când există deja inteligență artificială implicată pentru a evita orice erori.
Pentru gamerii români de FIFA, EA a prezentat și clasamentul celor mai buni zece jucători din Liga 1 din FIFA 21: e vorba de patru jucători de la campioana CFR și câte doi de la Craiova, Astra și FCSB.
Cel mai mare rating din campionatul intern îl are Budescu, cu un card gold, cel mai bun din joc. Cu un rating de 75, Budescu este perfect reprezentat: viteză de doar 60, dribling de 76, șut de 74, 4 stele la skill moves și 4 stele la „piciorul slab”.
Următorul este Florinel Coman, cu un rating de 74. Jucătorul de bandă al FCSB – aripă stânga în joc – are un pace excelent, 90, egal cu Papu Gomez, de la Atalanta. 4 stele la „weak foot” și 3 stele la skill moves fac din Coman un jucător interesant, dar acesta pierde la șut (73) și defending (34).
În fine, ceilalți jucători din Liga 1 introduși în top 10 în cel mai bun simulator de fotbal din lume sunt Denis Alibec (Astra), Vinicius, Camora, Deac și Bălgrădean (CFR), Dennis Man (FCSB), Dan Nistor și Cicâldău (Craiova).