Intotdeauna alegerea unui serviciu de gazduire este o sarcina nu neaparat dificila dar care cere putina munca de research inainte de a fi convinsi ca firma cu care urmeaza sa lucrati o sa va ofere ceea ce aveti nevoie. De aceea ne-am gandit sa va oferim cateva sfaturi care sa va ajute sa gasiti usor o firma care ofera gazduire web de calitate, astfel incat site-ul web, cel putin din punctul acesta de vedere sa nu fie o bataie de cap.
Vezi unde isi tin altii site-urile
Daca nu esti in domeniu ca sa te pricepi si nici nu ai vrea sa mergi pe recomandari, atunci uita-te la site-urile cu trafic mare si incearca sa afli unde sunt acestea gazduite, la ce provider. De asemenea poti sa incerci sa contactezi proprietarii site-urilor respective si sa ii intrebi. In principiu orice serviciu de whois de pe internet iti va da aceste informatii.
Ce include un pachet de hosting
Exista multe pachete cu „nelimitat”, dar de cele mai multe ori aceste optiuni „nelimitate” sunt facute sa atraga clientii si nu sunt intotdeauna cele mai bune alegeri. De cele mai multe ori vei avea nevoie de maxim 2-3 casute de e-mail, de maxim 2 baze de date si de maxim 100 de mb stocare pe server. Exista si exceptii, de exemplu un site dedicat fotografiei probabil are nevoie de mult mai mult spatiu de stocare decat un site obisnuit. Chiar si un blog, cu timpul poate deveni destul de mare si daca adaugam poze la fiecare articol, adaugand zilnic 2-3 articole, in cativa ani ar putea ajunge desul de „voluminos”, avand nevoie de spatiu de stocare mai generos.
Ce parere au altii despre firma respectiva
Cautati informatii despre o anumita firma, ce zic clientii, se plang, de ce se plang, sunt multumiti, ce anume ii face sa laude compania. Nu luati review-rile mot-a-mot, ca de multe ori lumea se plange doar cand ceva nu merge si mai rar lauda o companie, astfel incat sa nu fiti in situatia sa spuneti ca toate sunt proaste, ca mereu se va gasi un client nemultumit care sa posteze ceva negativ pe internet, oricat de serioasa ar fi compania respectiva. Asa ca incercati sa va dati seama din review-uri daca au fost cazuri izolate, daca s-au rezolvat si asa mai departe.
Sunt rezonabili?
Sunt firme care vand pachete de hosting doar expertilor, au preturi foarte bune dar nu te ajuta deloc cu instalarea si configurarea unui site. De aceea pretul nu e intotdeauna un criteriu de a alege o firma de gazduire web si cel mai bine este sa vezi daca acopera cat mai bine nevoile tale, atat tehnice, cat si de know how. Daca vor sa te ajute si dau dovada de intelegere, s-ar putea sa fie mult mai bune decat firme mari de renume, care nu au timp sa ofere astfel de servicii si unde totul e mult mai automatizat.
Shared server vs server dedicat
Daca nu ai nevoie de resurse speciale pentru a iti lua un server dedicat, atunci shared este o optiune foarte buna si ieftina. Ca sa merg cu o comparatie usor de inteles, putem compara treaba asta cu viata la bloc vs viata la casa. Cand ai casa ta, ai mult mai multa libertate sa faci ce vrei (sa dai muzica mai tare) sau sa aloci resursele pe care le vrei tu pe server pentru diverse proiecte ale tale. Totusi sa nu uitam ca la o casa munca de intretinere e mult mai costisitoare, cam asa si cu un server dedicat.
Sper ca toate aceste sfaturi de mai sus sa te ajute sa alegi pachetul de hosting cel mai potrivit afacerii tale, daca totusi ti se pare complicat, apeleaza la un specialist, el te poate indruma si ajuta in functie de nevoile tale.