Compania Hewlett-Packard sau, mai pe scurt HP, este o multinationala de origine americana care isi are sediul central in California. De-a lungul timpului, compania a dezvoltat numeroase componente hardware, o gama variata, dar si software. Nu in ultimul rand, a mai furnizat si inca furnizeaza servicii inrudite cu ce am mentionat anterior pentru consumatori, pentru afaceri mici si mijlocii, pentru intreprinderi mari, dar si pentru consumatori ca cei din sectorul invatamantului, guvernului si sanatatii.
Grupul HP Imaging and Printing sau IPG a fost descris, in anul 2005, ca fiind „furnizorul principal de printare si imagistica din lume a hardware-urilor de imprimante, a consumabilelor de printare si a dispozitivelor de scanare, furnizand solutii la toate segmentele de clienti, de la consumatori individuali la firme mici si mijlocii pana la intreprinderi uriase. Produse si tehnologii asociate cu grupul IPG includ imprimante Inkjet si Laserjet, consumabile si alte produse inrudite, imprimante si scannere multifunctionale pentru birouri, tehnologie optica de inregistrare, serviciul de partajare fotografii Snapfish.
Pe langa ce am mentionat, HP are si o gama de laptopuri si, mai nou, lanseaza si Chromebook 13, asta in colaborare cu Google. Ce este Chromebook-ul 13? Este cel mai nou model de laptop, cu monitor de 13″ si este cel mai subtire din aceasta gama, avand carcasa in totalitate facuta din aluminiu. De aceea este destul de usor, avand nu mai mult de 1,3 kg. Chromebook se bazeaza pe Chrome OS ca si sistem de operare, iar spre deosebire de alte computere de acest fel, HP vine cu acest nou portabil cu hardware puternic, care ar trebui sa satisfaca si unele exigente ale utilizatorilor de laptopuri. In plus, va oferi o noua experienta prin diferitele configuratii ca un panou IPS, memorie pana la 16 GB de RAM si cel mai puternic procesor.
Varianta de baza prin care vine acest portabil este cea in care avem un display de 1900×1080 pixeli, 4 sau 8 GB de RAM si un procesor Intel Pentium 4405Y, Core M3 sau M5. Laptopul poate fi accesorizat cu un procesor Intel Core M7 Skylake. Pe langa cele doua porturi USB de care dispune, HP a dorit sa multumeasca si companiile care ar putea sa il achizitioneze si a dezvoltat USB-C Docking Station, prin care se mai pot conecta inca doua monitoare. Este, practic, o statie care ofera si accesul la alte port-uri pentru atasarea de accesorii.
Elementele generale pe care le regasim pe orice configuratie a Chromebook-ului 13 sunt spatiul de stocare de 32 GB de tip eMMC, tastatura iluminata, Wi-Fi ac, 2 USB-uri de tip C 3.1, un USB 3.0, baterie cu o autonomie de pana la 11,5 ore. Preturile unui astfel de laptop, in SUA, pornesc de la 500 $ si cresc, asta daca se aleg optiuni de configurare mai puternice.
Daca va intereseaza sa aflati mai multe despre un Chromebook, avem referinte de la libraria Libris si anume carticica Chromebook for Dummies (click pe link) si My Google Chromebook (click pe link).
2 comentarii
Sincera sa fiu, pretul nu e deloc unul mare, inca sunt multe laptopuri mai vechi ce costa cam tot atat cat costa si aceasta versiune de Chromebook, iar specificatiile sale sunt destul de indraznete. Poate il voi avea ca optiune atunci cand va fi pus in vanzare si in Romania.
Pretul mi se pare accesibil, iar specificatile acestuia promit multe.
Comentariile sunt inchise.