Unii dintre cei mai mari geologi de la Universitatea din Utah ne aduc noi informatii cu privire la secretele ingropate in scoarta terestra si nu numai, ne aduc unele dintre cele mai interesante descoperiri facute sub pamant, acolo unde nu oricine poate sa ajunga. Conform ultimelor informatii primite de la acestia se pare ca a fost descoperit un nou strat de roca in scoarta terestra, mai exact intre crusta si nucleu.
Dum cum bine stiti, pamantul este compus din trei straturi concentrice: nucleul – este alcatuit din matale grele, mantaua – este alcatuita numai din roci topite, crusta – reprezinta cel mai subtire strat, avand in alcatuire oxizii si silicatii.
Conform studiilor, placile tectonice sunt mobile si se pot deplasa pe suprafata mantei cu aproximativ 3-4 cm pe an. Cate o odata placile tectonice isi opresc miscarea la aproximativ 1.500km, fapt pentru care geologii nu au gasit pana acum o explicatie logica pentru acest fenomen. Din pacate, pentru ca oamenii de stiinta sa aiba acces si sa poata sa urmareasca miscarile placilor tectonice pe suprafata mantei, ar fi necesara o incursiune in manta, un risc extrem de mare pe care nimeni pana acum nu a avut curajul sa si-l asume. Conform spuselor cercetatorilor, un astfel de fenomen dureaza aproximativ 300 de milioane de ani.
Lowell Miyagi impreuna cu echipa de savanti a reusit sa gaseaca o solutie pentru ca acest fenomen sa poata fi urmarit si studiat. Acestia s-au folosit de o nicovala din diamant, au aplicat o presiune imensa asupra rocilor de manta iar atunci cand s-a atins standardul de 1.500 de km adancime, au descoperit ca duritatea rocilor a crescut de 300 de ori.
Conform spuselor acestora se pare ca temperatura Terrei in comparatie cu studiile facute pana la momentul de fata, ar fi mult mai mare, putand sa ajunga la peste 2.100 de grade Celsius in adancime.
Daca stam bine si ne gandim, noua descoperire a geologilor de la Universitatea din Utah este extrem de importanta, intrucat nimeni pana acum nu a reusit sa ajunga la un asemenea rezultat.