Acasa Tehnologie ADN-ul folosit si in conceperea mastilor

ADN-ul folosit si in conceperea mastilor

by Dragos Schiopu

DSC_3237

Tehnologia evolueaza atat in bine cat si in rau, in anumite cazuri. De data aceasta echivaleaza, intrucat noua descoperire poate fi folosita in ambele situatii.

Majoritatea oamenilor fara sa isi dau seama lasa ramasite de ADN peste tot, inclusiv fire de par cazute s-au gume de mestecat. Cu toate ca un astfel de element este nesemnificativ pentru respectiva persoana, ar putea sa contina cantati extrem de mari de informatie genetica.

Heather Dewey-Hagborg este printre putinele astfel de persoane ce se ocupa cu colectionarea firelor de par, unghiilor, gumelor de mestecat, chistoacelor de tigara pentru a extrage ADN-ul stocat in ele si al folosit pentru stiinta. Dupa ce ADN-ul este extras, sunt prelucrate secventele colectate cu ajutorul unui software virtual de recreere a chipului persoanei in cauza.

Heater a realizat chiar si o expozitie a unor astfel de masti create dupa chipul si asemanarea celor de la care provine ADN-ul. Stranger Visions s-a denumit intreaga actiune, unde s-au prezentat unele dintre cele mai reusite creatii din punct de vedere genetic si nu numai. Desigur, asemanarile dintre mastile facute pe baza de ADN si persoanele reale nu pot fi dovedite intrucat probele au fost colectate din locuri publice, fara a banui cine se ascunde in spatele acestora.

Dewey-Hagborg este de parere ca oamenii ar trebui sa fie mai atenti la cantitatea de material genetic lasata in urma, la firele de par si alte elemente de acest gen. Printre multe altele, aceasta a gasit o modalitate prin care oamenii sa poata sa sterga urmele de ADN. Produsul creat se numeste Invisible si consta in combinarea a doua solutii chimice. Prima solutie chimica este denumita si Erase, si are rolul de a inlatura 99.5% din informatia genetica, iar a doua Replace, care distruge fiecare urma de ADN ramasa.

Aceasta este doar o descoperire in domeniul chimiei si a tehnologiei, insa pe viitor daca ajunge in mainile cui nu trebuie ar putea sa creeze mari probleme pentru omenire.

s-ar putea sa-ti placa