Tigara electronica este un dispozitiv care a ajutat milioane de fumatori sa renunte la tigari. Pana in prezent are cea mai mare rata de succes dintre toate metodele de renuntare la fumat existente pe piata.
Tigara electronica si-a facut aparitia in 2005 in SUA iar un an mai tarziu si in Europa. Acest instrument a fost promovat ca fiind un ajutor pentru cei care doresc sa renunte la tigarile din tutun. Motivul pentru care a devenit din ce in ce mai populara este ca tigara electronica a reusit acolo unde guma si plasturi cu nicotina au esuat. Exista medici care sustin ca acest dispozitiv va putea sa constitue in viitor o alternativa a fumatului.
Majoritatea tigarilor electronice sunt alcatuite din trei componente: baterie, atomizor si cartus. Bateria este de tip litium-ion, se activeaza automat in momentul in care se inhaleaza, furnizeaza curent atomizorului si are in capat un led care imita arderea. Atomizorul este componenta care vaporizeaza solutia din cartusul unei tigari electronice. Cartusul cuprinde un „burete” imbibat cu o solutie cu nicotina numita e-lichid. De fiecare data cand inhalati din tigara electronica, un senzor de presiune activeaza bateria, care alimenteaza atomizorul. Acesta se incalzeste si, sub efectul caldurii, vaporizeaza e-lichidul, care se tranforma in vapori de apa cu nicotina. Astfel tigara electronica satisface atat dependenta de nicotina a utilizatorilor sai cat si ticul de a-si aprinde o tigara.
E-lichidul prezent in cartus este alcatuit dintr-un amestec de apa distilata, nicotina, glicerina vegetala si arome. Acesta nu contine substante cancerigene sau agenti chimici periculosi.
Avantajul pe care tigara electronica il ofera este ca nu afecteaza sanatatea. De asemenea, persoanele aflate in jurul unui utilizator de tigara electronica nu mai sunt expuse riscurilor aferente fumatului pasiv. Totodata acest dispozitiv nu ingalbeneste dintii si nu imbatraneste pielea.
Studiile efectuate pana in prezent confirma faptul ca tigara electronica este mai sanatoasa decat tigarile din tutun.