Nu am inteles niciodata de ce majoritatea oamenilor au o frica groaznica de cabinetul stomatologic. Recunosc, norocul meu a fost sa nu fiu nevoita sa merg de prea multe ori la doctor pentru a-mi plomba o carie sau a-mi extirpa un dinte. Dar, trebuie sa recunoastem, multe persoane se tem de injectiile necesare anestezierii sau de procedurile ce urmeaza pentru a reusi sa scape de durerea insuportabila cauzata de o carie.
Ei bine, am o veste buna. Un grup de cercetatori de la King’s Collage din Londra a dezvoltat de curand o tehnologie prin care dintele afectat se poate vindeca singur, fara sa fie nevoie, ca de obicei, de foraj si injectii. Acest nou tratament oferit de britanici se numeste Remineralizare accelerata si imbunatatita electric (Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation)si are ca scop accelerarea miscarii naturale a calciului si a fosfatului in dintele deteriorat.
Intreaga procedura este complet nedureroasa si se desfasoara in doi pasi simpli, primul avand rolul de pregatire al zonei afectate prin intermediul unui curent electric de intensitate mica ce impinge mineralele spre locul cariei. Al doilea pas este reprezentat de procedura in sine. ,,Stim ca oamenilor nu le place acest zgomot, nu le plac nici vibratiile frezei si nici injectiile in gingii, pentru tratamentele dentare”Acum avem tehnologia care permite vindecarea dintilor fara sa mai fie nevoie de freza si injectie. Intr-un minut, se poate reconstrui mineralul dintelui prin impulsuri electrice care stimuleaza refacerea calciului si a fosfatului din care este format”, a declarat profesorul Nigel Pitts, de la Institutul Stomatologic de la King’s College.
Se asteapta ca aceasta tehnologie sa fie disponibila in 3 ani si chiar sa coste mult mai putin decat tratamentele clasice pentru plombarea carilor. “Dispozitivul nostru nu este doar mai bland cu pacientul si mai eficient pentru dinti, dar ne asteptam sa fie si mai ieftin decat tratamentele stomatologie actuale. Pe langa lupta impotriva cariilor, dispozitivul nostru poate fi folosit si pentru albirea dintilor”, a mai adaugat englezul Nigel Pitts. Poate cu aceasta tehnologie oamenii vor merge cu inima mai impacata la stomatolog si se vor intoarce cu un zambet larg pe buze.
Sursa: MedLife