Acasa Tehnologie Mi.mu – manusile care fac muzica

Mi.mu – manusile care fac muzica

by Dragos Schiopu

La majoritatea concertelor, ceea ce auzi este ceea ce vezi. Este un element vizual, interactiv al spectacolului ce joaca un rol urias in cat de mult se distreaza audienta, nu-i asa? Fiind convinsa de necesitatea imbinarii elementelor vizuale cu muzica pentru a-i arata spectatorului procesul de formare a muzicii, Imogen Heap, solista si compozitoare pentru Frou Frou, care produce muzica de mai mult de 10 ani a inceput un proiect revolutionar: Mi.Mu Glove for Music.

mi.mu

Daca te duci la un concert de muzica electronica, in majoritatea timpului vei gasi artistul cocosat deasupra unui computer, rotind si apasand butoane. Auzi sunetele, dar rareori stii cum sunt facute sau de unde vin. In cel mai bun caz, acest efect este misterios; in cel mai rau, este plictisitor. “Atunci cand vezi un muzician pe laptop, de obicei fac lucruri uimitoare, dar nu ai nicio idee pentru ca e pe un ecran” spune Imogen Heap. “Arata ca si cum ar trimite un email.”

Muzica lui Imogen Haep este complexa si captivanta, dar este dificil sa o transpuna intr-o performanta live. Are nevoie de o scena plina cu echipament: computere, instrumente acustice si electornice si multe altele, la care Heap trebuie sa lucreze individual.

“Intotdeauna mi s-a parut ca oprea intr-un fil sirul a ceea ce faceam live pe scena faptul ca faceam aceasta actiune, care e de obicei destul de robotica” spune ea despre apasatul butoanelor si miscatul mouse-ului. “Sunt sunete si efecte uimitoare pe care le poti produce intr-un computer, dar n-a existat niciodata cu adevarat o cale de a exprima asta. Am vrut sa gasesc un mod de a materializa oarecum acele piese de software si sa exprim asta in spatiul din jurul meu.”

Haep a lansat recent un proiect Kickstarter pentru Manusile Mi.Mu, un proiect la care a lucrat timp de 4 ani pentru ca muzicienii sa scape constrangerile traditionale de a interpreta muzica electronica live. Manusile sunt esential mini-computere care controleaza muzica prin conexiune wireless bazandu-se pe gesturi programabile.

Fiecare manusa e echipata cu o serie de senzori ce urmaresc pozitia, miscarea si viteza mainii utilizatorului. Senzorii de indoire sunt localizati la incheietura si degete, astfel incat manusa sa poata comunica si cele mai mici gesturi. Fiecare miscare este trimisa catre un software ce permite utilizatorului sa programeze anumite comenzi in functie de ce vor sa faca.

De exemplu, in loc de a da volumul mai tare pe un computer, poti programa manusile astfel incat sa trebuiasca sa-ti ridici mana. Sau daca vrei sa adaugi un filtru unui sunet, tot ce trebuie sa faci e sa deplasezi mana spre stanga. “Daca as fi vrut sa imi probez vocea, ar fi trebuit sa apas un buton pe un dispozitiv ce statea pe o masa” spune Heap. “Cu manusa imi pot misca buzele si e ca si cum as porni inregistrarea.”

Sa o privesti pe Heap folosind manusile e ca si cum ai urmari o zana fluturandu-si bagheta magica. Sunetele apar si se contorsioneaza la fel de repede cum isi poate misca mana. In acest context, sunetul aproape devine un obiect fizic ce poate fi impins si rasucit cu efecte diferite.

Din punctul de vedere al audientei, este o noua cale de a privi muzica fiind produsa, dar Heap spune ca se simte destul de natural. “Pare instinctiv, ca si cum ar trebui sa faci muzica” spunea ea. “Si daca functioneaza corect, tehnologia dispare coomplet – aproape uiti ca privesti pe cineva facand muzica.”

Suna bine, asa-i? Dar manusile sunt scumpe. Una singura se vinde cu 1,200 de lire, sau aproape 2,000 in momentul de fata pe Kickstarter. Heap semnaleaza ca nu este doar o manusa; este esential o piesa din echipamentul muzical, si asta nu este ieftin. Pentru acest stoc limitat, fiecare manusa Mi Mu va fi facuta de mana, chiar daca Heap spera ca preturile sa scada cu mult dupa ce incep sa le produca in masa.

Chiar daca Heap a produs original manusile pentru muzicieni, aceasta noua forma de interactiune tactila are alte aplicatii evidente. Majoritatea oamenilor de la care a auzit despre ele au vorbit despre a le folosi medical sau a le modifica pentru a da voce limbajului semnelor.

In ultimul timp, spune Heap, manusile sunt o cale de a umaniza tehnologia. Este posibil, sustine ea, ca in final liniile dintre tehnologie si oameni sa fie atat de neclare incat nu vom putea fi capabili sa observam daca interactionam cu corpurile noastre sau cu un sistem exterior. “S-ar putea ajunge la un moment in care nici nu vom avea nevoie de manusi. Dar acum, asta este ceea ce avem si este uimitor.”

Daca vi s-au parut la fel de interesante manusile precum ni s-au parut noua puteti intra pe pagina de prezentare de pe KickStarter unde puteti afla mai multe detalii sau chiar puteti sa donati pentru ca acest proiect maret sa prinda aripi. Pana in momentul de fata s-au strans aproape 65.000 $ din cei 200.000 $ necesari, insa mai sunt 20 de zile in care speram sa se stranga aceasta suma si sa vedem cat mai multe manusi Mi.mu pe piata.

s-ar putea sa-ti placa