Cei de la Google chiar nu se joaca cand au anuntat ca sunt pusi anul acesta pe mari investitii, asa ca au mai dat lovitura cu o noua achizitie care s-ar putea sa revolutioneze intr-o oarecare masura metoda prin care noi ne autentificam la anumite site-uri web sau chiar la aplicatii.
Noua achizitie se numeste SlickLogin, un soft de securitate dezvoltat de catre niste israelieni care utilizeaza microfonul smartphone-urilor pentru a detecta sunetele de inalta frecventa, urmand ca mai apoi sa se identifice acest lucru pentru logare.
Inca nu se stiu foarte multe detalii in legatura cu acordul dintre cele doua parti, totusi dezvoltatorii SlickLogin au afirmat ca este o valoare de „mai multe milioane de euro”, o suma care nu este deloc una foarte mica pentru un asemenea program. Daca totusi suntem foarte curiosi cu privire la acest contract, este bine de stiut ca vom afla in curand mai multe detalii.
Compania SlickLogin care este la un stadiu de inceput nu a lansat pana in acest moment niciun produs comercial, acestia dezvolta o tehnologie care permite site-urilor web sa genereze tonuri aproape silentioase prin boxele calculatorului, acest lucru putand sa inlocuiasca celebra verificare prin parola. O aplicatie de pe smartphone mai apoi preia semnalul audio unic, il analizeaza, iar mai apoi il trimite inapoi catre serverele site-ului pentru a se realiza autentificarea.
Tehnologia s-ar putea sa fie folosita in cel mai scurt timp de catre marii giganti care se invart prin mediul online. Acesta noua tehnologie s-ar putea totodata sa mai reduca din vulnerabilitarea utilizatorilor in legatura cu furtul identitatii din mediul virtual.
Totusi, din punctul meu de vedere tehnologia de fata are un mare dezavantaj. O pierdere de telefon s-ar putea sa genereze „infractorului” identitatea ta foarte repede. Spre exemplu, daca avem un cont de PayPal si folosim aceasta tehnologie castigam pe un plan, dar pierdem foarte mult pe altul. Ar fi benefic daca acest lucru ar fi ca o a doua bariera in materie de securitate, dar mai ales acest lucru sa fie unul optional si adoptat doar daca dorim un nivel mult mai ridicat de securitate.