Acasa Diverse Youtube suporta de acum videouri in format 8K

Youtube suporta de acum videouri in format 8K

by Dragos Schiopu

 

v

Intrucat televizoarele si monitoarele incep sa dispuna de o diagonala tot mai mare, iar producatorii nu se incumeta deloc din acest punct de vedere, majoritatea creatorilor de continut video vor fi obligati sa lanseze continut mult mai calitativ, cat mai bine optimizat, eventual 8K, astfel incat sa nu se faca nici-o diferenta din punct de vedere a calitatii pe un display de dimensiuni foarte mari. Formatul 8K pe langa faptul ca poate reda imagini de o calitate peste limita asteptarilor, necesita si o placa video dedicata, o placa video speciala care suporta acest tip de continut, intrucat rezolutia la care este afisata imaginea, reprezinta un consumator de resurse de doua ori mai mare in comparatie cu un joc video.

Pentru a ramane pe aceeasi linie si a oferi in continuare continut de foarte buna calitate, cei de la Youtube au integrat formatul 8K. Nu stiu cati dintre voi dispun de un calculator suficient de puternic incat sa se poata viziona un astfel de clip la 30 de fps-uri, insa eu am incercat cu o placa video GT 630 si pot spune ca nu am avut nici-o sansa. Este nevoie de mult mai mult decat atat, astfel incat continutul sa fie randat intr-un frame rate decent, in special o placa video dedicata unui astfel de format.

Lasand la o parte acest aspect, nu numai placa video sta la baza vizionarii unui clip video, astfel incat vei avea nevoie de o memorie ram si de un procesor de ultima generatie, ca intregul continut sa poata fi redat la o rezolutie de foarte buna calitate. Daca nu dispuneti de un monitor sau de un televizor mai mare, formatul 8K nu este necesar, acesta fiind introdus doar pentru ultimele modele aparute pe piata, cele cu o diagonala suficient de mare incat sa acapareze un public cat mai larg.
Ceea ce mai trebuie luat in vedere este faptul ca cei de la Google au oferit pana acum clip-uri video la o rezolutie 4K, acestea fiind mult mai usor de vizionat, intrucat consumul de resurse este cu mult mai scazut.

s-ar putea sa-ti placa