Nu de putine ori am vazut, in cadrul stirilor de la TV, noutati ce privesc tehnologia, revolutia aceasta prin care se incearca a se trata boli sau, cel putin, a se tine boala sub control. Medicamentatia care este prescrisa poate fi inlocuita cu diverse software-uri care sa monitorizeze starea unui pacient si sa il ajute in vindecarea progresiva a bolii de care sufera, stimuland anumiti receptori si celulele dintr-un organ intern. Chiar daca industria farmaceutica nu va putea fi niciodata inlocuita de tehnologie, totusi sunt sanse ca mintile ascutite ale unor inventatori sa revolutioneze industria tehnologiei si sa ajute mai mult in medicina decat se intampla la ora actuala.
Ca sa ma opresc doar asupra unei boli, voi discuta numai despre Parkinson in cadrul acestui articol. Denumirea, cu siguranta, vi se pare una cunoscuta, dar cel mai probabil putini sunt cei care cunosc detaliile despre. Ce este Parkinson defapt? Desi este cunoscuta ca fiind o boala, aceasta este mai exact o tulburare neurologica progresiva si cronica, asta insemnand ca simptomele continua sa apara pe parcurs si sa se agravezem o data cu trecerea timpului.
Aceasta boala survine in urma distrugerii lente a neuronilor. Prima data sunt afectati neoronii din zona numita substantia nigra. O parte din acesti neuroni care sunt distrusi produc dopamina, substanta secretata care trimite mesaje acelei parti ale creierului razpunzatoare de miscare, deci de mobilitate. Cu cat aceasta tulburare neorologica evolueaza, cu atat mnai putin este produsa dopamina, deci mobilitatea si coordonarea nu vor mai fi normale.
Primele semne ale aparitiei bolii sunt: tremurul mainilor, picioarelor, maxilarului si fetei, miscarea incetinita, rigiditatea membrelor si trunchiului, postura instabila sau coordonarea si echilibrul deteriorate.
Pentru ca vorbeam de tehnologie, la un centru medical de neurologie din Statele Unite, centru care se ocupa in general cu sistemul nervos, coloana vertebrala si creierul, s-a facut un implant la un pacient suferind de Parkinson a unui sistem capabil sa opreasca miscarile necoordonate si tremurul. Pentru ca, cu aceasta ocazie, a fost si testat, va spun ca tehnologia a salvat situatia, „topind” parca tremurul din membrele pacientului bolnav. Si asta sub ochii celor doi doctori care au facut interventia si sub privirile celorlalti prezenti.
Daca aveti curiozitatea sa vedeti despre ce am vorbit, va invit sa vizualizati clipul de jos si sa observati cum pacientul se bucura si el de aceasta mare realizare din domeniu, atat de strans legata de tehnologie.