De cativa ani ziarele si revistele sufera extraordinar de mult din cauza mediului digital, care da voie ca scrisul sa fie facut de oricine, oricand si ca acesta sa fie citit de catre oricine, oricand si fara nici un cost. Sa nu mai spunem despre existenta cartilor in format digital care acum sunt foarte usor de luat cu noi oriunde mergem cata vreme avem un soi de gadget in buzunar sau in geanta.
Mediul digital vine cu o serie de avantaje fata de cel traditional, unul masiv fiind faptul ca nu ocupa spatiu fizic, si deci sute si mii de carti pot fi carate in buzunar.
Problema cu cartile traditionale
Acest lucru este extrem de pertinent cand ne gandim la elevi si studenti, care nu doar ca trebuie sa aiba acces si sa citeasca un numar mare de carti, dar acestea tind sa fie foarte voluminoase, si fiind vorba aici de carti tehnice sau manuale foarte specializate, tirajul acestora este redus ceea ce le face foarte scumpe. Acestea sunt motivele pentru care solutia manualelor digitale este extraordinar de utila acestei sectiuni din piata.
E-reader-ul este solutia
De departe cea mai practica solutie pentru acestea este un e-reader, si majoritatea e-reader-urilor populare tind sa se invarta in jurul diagonalei de 6 inch. Aceasta dimensiune face posibila citirea unei game variate de manuale tehnice, carti, reviste electronice sau chiar si benzi desenate, dar dimensiunea in acelasi timp le face pe toate cele de mai sus sa para inghesuite, nu prea ai spatiu de manevra.
Sony Mobius e-Reader
Aici intervine Sony, care impreuna cu E Ink Holdings, au dezvoltat o tehnologie noua de hartie electronica flexibila, care isi va face debutul intr-un prototip de e-reader de 13.3 inch la EDIX 2013 in Tokyo – care are loc intre 15 si 17 mai.
Am mentionat ‘flexibil’ mai devreme, nu vreau sa intelegeti gresit la ce se refera acesta. Nu inseamna tocmai ca ecranul noului tip de hartie electronica – botezata Mobius – se va putea curba, ci mai degraba ‘flexibil’ in sensul de usor si incasabil.
Mobius este bazat in jurul unor tranzistoare foarte subtiri care sunt aplicate pe un substrat de plastic, in locul unuia din sticla. Aceasta tehnologie inseamna o greutate considerabil redusa fata de greutatea probabila daca s-ar fi folosit sticla pentru aceleasi dimensiuni.
Prototipul se pare ca nu va cantari mai mult de 358 g ceea ce nu este deloc rau pentru un dispozitiv de dimensiunile sale: 233 x 310 x 6.8 mm.
Ecranul va avea o rezolutie de 1200×1600 puncte – aproximativ dimensiunea unei foi A4 – capabil sa afiseze un gray scale cu 16 nivele, care este acoperit de un panou cu inductie electormagnetica astfel dand voie ca dispozitivul sa raspunda la atingeri. Daca se va dori luarea de notite, studentii nu vor trebui sa utilizeze o tastatura virtuala, ci vor putea sa utilizeze stiloul stylus si sa scrie de mana pe ‘marginile’ cartilor.
Dispozibil va veni cu capacitate Wi-Fi 802.11b/g/n si cu 4 GB de memorie inclusa – cu posibilitatea de a o mari printr-un card microSD; bateria Li-ion va fi capabila sa tina dispozitivul in viata pentru aproximativ trei saptamani – cu wireless-ul inchis. In prezent prototipul nu poate afisa decat fisiere PDF dar acest lucru se va schimba cel mai probabil pana la lansarea pe piata a acestuia.
Dispozitivul va fi lansat candva in 2013, momentan Sony anuntand colaborarea cu trei universitati pentru a-l testa.
Pretul e-readerului Mobius este inca necunoscut.
Comentariile sunt inchise.