După cum știți încă la început de an 2021, atât Signal și Telegram se află în topul aplicațiilor. De altfel se spune că ambele aplicații sunt mult mai sigure și au parte de o confidențialitate mult mai mare a mesajelor față de WhatsApp, Facebook Messenger, dar și SMS. În cazul în care vă hotărâți să alegeți una dintre cele două noi aplicații de top trebuie să cunoașteți diferențele între cele două, dar și cum să le utilizați.
Ce au în comun Signal și Telegram?
Una dintre cele mai importante caracteristici se rezumă la faptul că nicio o astfel de aplicație nu este deținută de o mare companie de tehnologie așa cum se întâmplă în cazul celorlalte. De altfel Signal este deținută de o organizație non-profit, iar Telegram este deținut de o companie ceva mai mică non-tehnologie.
Atât Signal cât și Telegram sunt aplicații de chat cu toate caracteristicile standard, de la autocolante la transferuri de fotografii și fișiere la apeluri vocale și video.
Signal și Telegram sunt amândouă disponibile atât pentru iPhone, iPad, dar și pentru Android. Mai mult decât atât sunt gratuite și tot ce ai nevoie pentru a te înscrie este un număr de telefon. Și desigur ambele aplicații oferă variante desktop opționale, astfel încât să vă bucurați de ele și pe computer cu Windows, Mac sau Linux, fără să aveți parte de nicio problemă.
Signal are caracteristici de confidențialitate mai mari decât Telegram
Signal a fost construit întocmai pentru a oferi o mai bună confidențialitate ale conversațiilor tale. Tot ce se întâmplă pe aplicația Signal sunt criptate end-to-end între toate dispozitivele care rulează cu această aplicație. Astfel că nici măcar acea companie care a dezvoltat Signal nu poate să vă vadă mesajele chiar dacă și-ar dori acest lucru.
Față de Telegram nu trebuie să începeți o conversație secretă în mod opțional, căci în Signal totul este secret întotdeauna. Ceea ce trebuie să știți despre Telegram este faptul că mesajele sunt criptate între dispozitivele voastre și compania care a creat Telegram, iar în acest caz, această companie vă poate vizualiza în orice moment mesajele dumneavoastră singura excepție fiind acele conversații secrete pe care le activați.
De asemenea un alt lucru interesant este faptul că în aplicația Telegram nu poți avea parte de o conversație secretă cu un grup, cu mai multe persoane, însă Signal îți oferă și această posibilitate. Prin urmare conversațiile din aplicația Signal sunt stocate doar pe dispozitivele voastre, în timp ce în aplicația Telegram, conversațiile voastre sunt stocate și pe serverele lor.
Deși este un subiect destul de complicat și de contestat sunt cercetători care susțin faptul că protocolul de criptare pentru Signal este mult mai bun decât protocolul de criptare pentru aplicația Telegram. Signal are, de asemenea, alte caracteristici încorporate în ceea ce privește confidențialitatea, inclusiv posibilitatea de a estompa automat fețele din fotografiile pe care le trimiteți.
În timp ce Signal are avantajul clar în ceea ce privește confidențialitatea, Telegram oferă o varietate de caracteristici de confort pe care Signal nu le are. În Telegram, puteți avea până la 200.000 de persoane într-un chat de grup. În Signal, puteți avea doar până la 1000 de persoane. În Telegram, puteți transfera fișiere cu dimensiuni de până la 2 GB. În Signal, puteți transfera numai fișiere cu dimensiuni de până la 100 MB.
Telegram oferă sincronizarea mesajelor în cloud – puteți chiar să vă conectați la Telegram pe web și să continuați conversațiile. Acesta este un compromis – spre deosebire de Signal, unde conversațiile sunt stocate local pe dispozitivele voastre, conversațiile sunt stocate pe serverele Telegram.
În ansamblu, aplicația Telegram are, de asemenea, o interfață mai strălucitoare, cu mai multe pachete de autocolante disponibile, autocolante animate și imagini de fundal personalizabile pentru conversațiile voastre. Începând cu 11 ianuarie 2021, Signal lucrează la adăugarea multora dintre aceste caracteristici.
Signal vs. Telegramă: pe care ar trebui să îl folosești?
Dacă sunteți serios cu privire la confidențialitatea maximă pentru comunicările dvs., ar trebui să alegeți Signal. Este construit de la bază pentru a fi cât mai privat posibil în mod implicit. Și este clar de ce (de la începutul lunii ianuarie 2021) Signal bate Telegram în topurile din App Store.
Dacă unele dintre funcțiile Telegram vă atrag – de exemplu, dacă doriți transferuri de fișiere mai mari, acesta este un argument bun pentru utilizarea Telegram. Desigur, serviciul pe care îl folosiți depinde de serviciul pe care îl folosesc prietenii, familia, colegii și alte persoane cu care doriți să vorbiți. S-ar putea să ajungi chiar să le folosești pe amândouă pentru a vorbi cu oameni diferiți.
În cele din urmă, fie Signal, fie Telegram bate WhatsApp și Facebook Messenger atunci când vine vorba de confidențialitate. Niciuna dintre aplicații nu este legată de Facebook, așa cum sunt WhatsApp și Facebook Messenger. Atât Signal cât și WhatsApp sunt mult mai sigure decât SMS-urile, ceea ce permite operatorului să vadă fiecare mesaj pe care îl trimiteți.
Dar cu toate astea atât Signal, cât și Telegram se schimbă în timp și câștigă noi caracteristici, însă tu trebuie să alegi doar ceea ce te avantajează și îți aduce mai multe beneficii.