In aceasta perioada se lupta la nivel global impotriva pirateriei si se incearca cat mai mult sa se reduca numarul celor care pirateaza jocuri, programe, sau chiar sistemul de operare cu toata suita sa de programe. Totodata, prin acest aspect, nici marii dezvoltatori nu au stat degeaba, asa ca acestia au realizat niste abonamente, avem exemple de fata, printre care Photoshop sau Microsoft Office. Intotdeauna exista un dar, odata ce aceste licente au fost lansate, au aparut multe altele pe marile torrente, unele evident fake-uri, dar sunt si cateva licente valide care pot fi utilizate de cei care doresc sa nu mai cheltuiasca un ban in plus.
Daca tot nu dorim sa platim pentru servicile de care beneficiem, de ce sa nu folosim si un sistem de operare licentiat, care spre surprinderea noastra este si gratis, si care are foarte multe alternative fata de Windows, v-ati prins deja, este vorba de Ubuntu. Acest sistem de operare este si va fi gratuit, asta afirma dezvoltatorii acestuia chiar pe site-ul oficial: „Ubuntu va fi intotdeauna disponibil in mod gratuit, impreuna cu versiunile enterprise si actualizarile de securitate.” Totul suna foarte roz, dar daca este asa, de ce sa nu facem schimbarea de la Windows catre Ubuntu? Adesea lumea nu accepta schimbari majore asupra vietii lor, calculatorul, chiar daca multi nu recunosc, a devenit un mod de viata, iar tot aici, nu inteleg de ce sa nu incercam ceva mai bun, atat pentru navigarea noastra cat si pentru securitatea noastra.
Odata trecut pe acest sistem, cu siguranta nu va veti mai intoarce inapoi la Windows. Prima impresie fata de acest sistem a fost una proasta. Nu m-am putut obisnuii din prima, a fost o trecere foarte brusca de la un sistem la altul, navigarea mi se parea foarte grea, obositoare la ochi din cauza barei Unity, dar dupa trei saptamani de utilizare, m-am obisnuit complet. De aceea doresc sa va prezint si voua cateva lucruri, care ar putea sa va convinga sa faceti o mare schimbare.
Avem o alternativa foarte buna pentru Office-ul de pe Windows, se numeste LibreOffice, care are aproape acelasi aspect ca si Office-ul clasic, care are acelasi format al fisierelor, ce ne trebuie mai mult? Programe de vizionat filme avem, de ascultat muzica avem, program de editat fotografii avem, nu ca Photoshop, dar este o alternativa foarte buna. Pe langa toate acestea, avem posibilitatea de a descarca mii de aplicatii din Centrul Software Ubuntu, unde majoritatea sunt gratuite. Iar daca toate aceste alternative nu va plac, puteti folosi softul Wine, caruia ii voi face un articol special, acesta poate transforma extensia .exe la .deb, iar asa unele programe specifice Windows-ului pot rula si pe Ubuntu.
3 comentarii
*O mica observatie: Ubuntu nu este un sistem de operare, ci o distributie a sistemului de operare GNU/Linux.
Felicitari pentru articol, ma bucur ca se promoveaza si la noi Linux.
Asa este, insa am dorit sa se inteleaga exact la ce ma refer. Multumesc pentru observatie!
Sunt curios cum face Wine transformare de la .exe la .deb.
Wine emuleaza mediul de lucru Windows, nicidecum nu face conversii de fisiere, prein asa numitul „compatibility layer” care permite binarelor Windows sa ruleze in medii Unix-like.
Insasi numele aplicatiei spune asta, WINDOWS EMULATOR.
Ar fi corect sa te documentezi un pic inainte sa-ti dezinformezi cititorii.
Comentariile sunt inchise.