Raspberry Pi este o placă de dezvoltare de tip SBC (Single Board Computer) – un sistem de calcul nemodular implementat pe un singur cablaj electronic. Chiar dacă are dimensiuni reduse (85mm x 56mm), Raspberry Pi este un calculator complet permițând funcționalități obișnuite precum rularea unui sistem de operare (Linux sau Windows) și rularea de aplicații utilizator (jocuri, editoare de text, medii de programare, redarea de muzică și filme, aplicații de teleconferință, aplicații Internet).
Diferențele între o placă Raspberry Pi și un calculator personal (PC) sau laptop constau atât în dimensiunea redusă a plăcii cât și în puterea mai mică de calcul a acesteia – nu are aceleași performanțe de calcul precum un PC desktop care are un cost și o dimensiune de câteva ori mai mari. Putem compara placa Raspberry Pi cu o tabletă sau cu un sistem de tip NetBook dar fără a dispune de ecran și tastatură. În plus, placa Raspberry Pi oferă posibilitatea de a conecta diverse componente electronice specifice sistemelor embedded:
- senzori,
- butoane,
- ecrane LCD sau pe 7 segmente,
- driverse motoare,
- relee;
Posibilitatea de a personaliza sistemele de programe (sistemul de operare, aplicațiile) și posibilitatea de interconectare cu alte componente electronice fac din placa Raspberry Pi un sistem de calcul ce poate sta la baza unor proiecte personale extrem de interesante și de puternice – un calculator ce poate fi integrat în sisteme electronice și mecanice proiectate și realizate de utilizator.
După succesul enorm pe care l-a avut Raspberry Pi Model B, fundația care se ocupă de aceste minicomputere open source a decis să sărbătorească cele opt milioane de unități vândute cu lansarea a unui nou model Raspberry Pi, numit Raspberry Pi 3. Așa cum era de așteptat, fundația lansează noul model cu piese noi, mai performante.
Caracteristicile sale si platforma open source bazata pe Linux il fac versatil, potrivit pentru aplicatii obisnuite precum home entertainment, navigare internet, vizionare multi-media, light gaming, dar este cel mai folosit in aplicatii de dezvoltare precum automatizari, robotica, etc.
Piesele din interiorul noului Raspberry Pi 3 sunt următoarele: un procesor quad-core ARM Cortex A53 64-bit cu o frecvență de 1.2GHz, 1GB RAM și o placă grafică integrată VideoCore IV cu o frecvență de 400 MHz. Când vine vorba de conectivitate, aparatul va include un Bluetooth 4.1 și un router wireless cu standard 802.11n. Când vine vorba de porturi, micul computer va veni cu 2 intrări USB, o intrare HDMI, un port CSI pentru cameră, port micro SD și chiar o intrare micro USB pentru curent. În caz că cei pasionați vor să atașeze un touchscreen separat, Raspberry Pi 3 va veni și cu un port DSI.
Ce soft poti instala pe Raspberry Pi 3?
Aici vine partea interesanta. Ai posibilitatea de a rula mai multe platforme software foarte utile. Desigur, “jucaria suporta upgrade-uri hardware” cum ar fi senzori sau camera web, dar daca ne referim la el strict ca la un mini computer, vom descoperi ca poate sa fie foarte util acasa in sufragerie pe post de media server.
Software
Rasbian-este un sistem de operare orientat catre mediul educational. Vine preinstalat cu mai multe suite de aplicatii cum ar fi Python, Scratch, Sonic Pi, Java, Mathematica si altele.
Ubuntu Mate– este un sistem de operare complet dezvoltat special pentru Raspberry Pi 2 si Raspberry Pi 3. Se intaleaza ca orice sistem de operare, pe card Micro SD (se recomanda un card ceva mai rapid, cel putin class 6).
OSMC–este un soft Media Center open source. Se instaleaza usor si are o interfata foarte prietenoasa cu utilizatorul. Poate sa ruleze cele mai multe tipuri de fisiere (video si audio) atat stocate local cat si din retea. Poti rula deasemenea video din internet (Youtube).
OpenELEC– este deasemenea un Media Center open source care integreaza un player video, audio, server si organizator de imagini. Suporta Addonuri pentru compatibilitate cu mai multe aplicatii si o personalizare cat mai buna.