Acasa Diverse Memoriile 3D XPoint au intrat in productie

Memoriile 3D XPoint au intrat in productie

by Dragos Schiopu

Intel si Micron au prezentat un nou tip de memorie, una non-volatila, ce utilizeaza o tehnologie revolutionara care anunta performante incredibile. Aceste memorii sunt de pana la 1000 de ori mai rapide si de 1000 de ori mai durabile si ofera o densitate de 10 ori mai mare decat la cele conventionale. Aceaste memorii practic vor revolutiona complet piata si vor oferii performante care pana acum ceva timp erau imposibile. Desi pare ireal sa spui ca o astfel de memorie este atat de rapida, memoriile NAND utilizate in prezent nu au mai cunoscut un progres real din 1989, anul cand au fost lansate.

Intel 3D Xpoint

Tehnologia nu tine pasul pe loc, iar Intel si Micron demonstreaza clar acest aspect. Memoriile NAND nu au mai cunoscut imbunatatiri semnificative. Ele sunt utilizate in SSD-uri, de exemplu. Cu toate ca majoritatea PC-urilor inca utilizeaza HDD-uri, SSD-urile au cunoscut o crestere a vanzarilor si a utilizarii lor. Un aspect esential al lor este viteza mult mai mare fata de HDD. Am adus in discutie SSD-urile si HDD-urile pentru a va face o idee despre spatiul de stocare actual. Sigur, aceasta tehnologie va fi disponibila peste cativa ani pentru publicul larg, dar este un real progres tehnologic.

Va dati seama ca noua tehnologie 3D Xpoint va aduce niste viteze inimaginabile si mai mult spatiu de stocare. Primele astfel de dispozitive vor fi foarte scumpe pentru a putea fi cumparate, dar serverele si marile companii vor avea de castigat foarte mult de pe urma acestei solutii.

Arhitectura 3D Xpoint a fost creata de la 0 pentru a raspunde la cerintele actuale ale pietei. Era inutil sa se imbunatateasca o tehnologie precum cea nand, astfel a fost nevoie de ani de munca pentru a pune bazele unei noi solutii. Aceasta tehnologie elimina complet utilizarea tranzistorilor si astfel se castiga un spatiu destul de mare.

Intel si Micron au inceput deja productia de astfel de memorii pentru partenerii lor, urmand ca aceasta tehnologie sa fie accesibila la mai multe companii si apoi la publicul larg.

Mai jos aveti un clip de prezentare cu 3D XPoint dar si conferinta celor de la Intel si Micron.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rGVWS-30ypc]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Wgk4U4qVpNY]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VsioS35D-HY]

s-ar putea sa-ti placa