Lentilele de contact bionice vor revolutiona industria ochelarilor de vedere printr-o durata de utilizare pe viata, timp in care calitatea vederii nu isi va pierde deloc acuratetea, iar boli cum ar fi cataracta vor disparea complet.
Inventate de un optometrist din Canada, lentilele de contact bionice sau Ocumetics Bionic Lens (OBL) promit sa imbunatateasca performantele vederii pana la un standard de trei ori mai ridicat decat 20/20, standardul universal pentru evaluarea vederii normale.
Diferenta dintre lentilele de contact deja existente pe piata si lentilele de contact bionice este ca acestea din urma sunt detinate unei purtari permanente si nu isi pierd proprietatile in timp. Practic vederea ta va fi intacta pe toata perioada vietii, iar riscul de a dezvolta cataracta este inexistent. Conform inventatorului lor, Gareth Webb, OBL sunt inserate in ochi printr-o procedura neinvaziva, deloc dureroasa, ce dureaza maxim 10 minute si este asemanatoare operatiei impotriva cataractei.
Tehnologia OBL presupune un sistem optic miniatural patentat ce actioneaza asemenea unei camere digitale, aceastea preluandu-si energia din organismul purtatorului. Acesta din urma va putea sa isi acomodeze vederea la privirea unui obiect indepartat dupa ce a privit un obiect indepartat mult mai rapid decat ar putea sa o faca un ochi uman perfect sanatos.
Proiectul realizarii lentilelor de contact bionice a costat 3 milioane de dolari si se afla in derulare de 8 ani.