Corporatia Intel este brandul despre care am auzit cu totii, dar despre care poate stim prea putine informatii. Cunoscuta sub denumirea pe scurt de Intel, aceasta este o companie multinationala americana de tehnologie, cu sediul in California si este una dintre cele mai vaste si mai valoroase producatoare de cipuri, aceasta informatie fiind bazata pe venitul companiei, aceasta fiind una dintre companiile de profil cele mai importante de pe piata mondiala. De aici, si clasarea sa pe o treapta foarte inalta in sectorul legat de tehnologie. Intel este inventatorul seriei de microprocesoare x86, procesoare gasite in majoritatea computerelor personale. Multinationala aprovizioneaza cu procesoare fabricanti de sisteme pentru computere ca marele Apple, Samsung, HP si Dell. Pe langa procesoarele pe care le produce, Intel mai face si seturi de cipuri pentru placi de baza, controlere de interfete de retea si circuite integrate, memorii flash, cipuri grafice, procesoare incorporate si alte dispozitive legate de comunicatii si calculatoare.
Intel Corporation a fost fondata in anul 1968 de catre pionierii in industria componentelor active, Robert Noyce si Gordon Moore, acestia fiind asociati cu Andrew Grove, cel care a venit cu viziunea si cu conducerea executiva. Multinationala americana combina capacitatea proiectarii cipurilor cu capacitatea de productie de varf. Intel a fost un dezvoltator timpuriu de cipuri de memorie ca SRAM si DRAM, lucru care a reprezentat in mare parte domeniul activitatii sale pana in 1981. Cu toate ca Intel a creat primul cip-microprocesor comercial din lume in anul 1971, acest lucru nu l-a reprezentat debutul sau pe piata, ci ceea ce a marcat intr-adevar activitatea sa a fost succesul inregistrat cu calculatorul personal (PC). Pe parcursul anilor ’90, Intel a investit multi bani in noi modele de microprocesoare, fapt care favorizeaza cresterea rapida a industriei calculatoarelor. In anul 2015, Intel se clasa pe locul al 56-a in lume ca fiind unul dintre cele mai valoroase branduri la nivel global. Acest aspect a fost facut public in aparitia unei publicatii ale unei multinationale britanice, denumita Millward Brown Optimor, care se ocupa cu cercetarea de piata si strategii de consultanta si nu numai.
Chiar daca vremea computerelor personale a apus, cand oamenii isi cumparau chilipiruri care functionau cu cipuri puternice, Intel s-a gandit ca noul sau procesor pentru PC va determina pe unii dintre consumatori sa alerge in magazine si sa si-l achizitioneze. Cand? Acest lucru este programat pentru primavara lui 2017, dar lucrurile raman de vazut. La forumul care s-a organizat saptamana trecuta la San Francisco, Seful Executiv al Intel, Brian Krzanik, a demonstrat tuturor celor prezenti faptul ca un PC poate sa functioneze cu ajutorul celei mai noi generatii de procesoare Core, atunci cand a testat cateva operatii pe calculator, cum ar fi editarea unor clipuri de inalta rezolutie 4K, filmate cu o camera GoPro si a rulat un nou joc 1st person shooter, Overwatch. Insusi Brian afirma ca este cea mai inalta performanta inregistrata de un procesor Intel si ca, cu siguranta, va oferi utilizatorilor sai experiente inedite. A 7-a generatie de procesoare Core de la Intel vor fi expediate catre partenerii sai, care vor lansa dispozitivele cu acest procesor in primavara anului care vine.
Ultima generatie de procesoare Core, care are numele de cod Kaby Lake, este primul cip pentru PC care iese la iveala de cand Intel si-a aratat ritmul de „tic tac” al evolutiei procesoarelor. In anii precedenti a introdus noul design pentru cipuri si noua tehnologie de fabricatie in ani alternanti, dar Kaby Lake rafineaza designul existent pe procesul existent de fabricatie. Cadenta lenta nu pare a fi prima problema a celor de la Intel. Imbunatatirea stabila a vitezei in ritm de ceas a procesorului, in mare masura, a stagnat, vanzarile de PC-uri s-au diminuat si consumatorii s-au ingramadit la smartphone-uri care functioneaa cu cipuri produse de alte companii. Seful Executiv al Intel este, in schimb, destul de optimist in privinta legii lui Moore (cel care a sprijinit la crearea companiei) si afirma ca „legea lui Moore este pe departe de a fi moarta”.