Incarcarea fara fir este de departe una dintre cele mai interesante avansuri tehnologice legate de acest aspect al gadget-urilor moderne. Capacitatea de a-ti incarca smartphone-ul sau tableta fara nevoia de a transporta un fir si-un incarcator sunt lucruri care tin de domeniul idealului de multi ani.
Iata ca acest ideal devine incet-incet realitate cu mai multe modele noi de smartphone-uri venind cu capacitatea de a putea fi incarcate fara fir, aceasta sunt Nexus 4 de la Google, Galaxy S4 de la Samsung si Lumia 920 de la Nokia. Exista si carcase speciale care pot adauga aceasta caracteristica iPhone 5-ului.
Cum functioneaza incarcarea fara fir?
Incarcarea fara fir lucreaza printr-un procedeu numit ‘inductie electro)magnetica’ motiv pentru care termenul mai corect de descriere ar trebui sa fie ‘incarcare inductiva’.
Curentul electric – care altfel ar intra direct in gadget printr-un cablu – in schimb este preluat de catre incarcatorul fara fir pentru a crea un camp magnetic. Apoi, prin virtutea fenomenului de inductie (electro)magnetica – cine a facut multa fizica in liceu isi va aminti de el – curentul electric se creeaza in bobina din interiorul dispozitivului. Bobina este la randul ei conectat la baterie si ca atare curentul din ea ajunge in baterie. Este evident ca aceasta metoda de incarcare nu este disponibila decat dispozitivelor cu componente special proiectate pentru aceasta.
Concurenta intre standarde
Este destul de clar ca incarcarea fara fir va deveni din ce in ce mai raspandita, ‘covorase’ de incarcat fara fir pot fi deja achizitionate de la diverse magazine, si business-uri precum Starbucks incep sa le puna la dispozitia clientilor lor – in anumile locatii.
Dar tehnologia incarcarii fara fir vine cu o problema: companiile implicate in aceasta tehnologie nu s-au pus de acord asupra unui singur standard pentru incarcarea fara fir. Lucru care nu este nemaintalnit in domeniul gadet-urilor, sa nu uitam ca fiecare firma isi avea pana de curand propriul incarcator, pana cand in Europa cel putin, UE a cerut standardizarea acestora.
In ceea ce priveste standardele de incarcat fara fir exista trei standarde in momentul actual: Qi, PMA – Power Matter Alliance – Powermat si A4WP – Alliance for Wireless Power.
Si daca asta nu e suficient de complicat, atunci va dau un exemplu care ne va incalci creierii: Google sprijina tehnologia PMA de la Powermat, dar Nexus 4 al lor utilizeaza standardul Qi deoarece acesta este fabricat de LG, care la randul lor s-au atasat recent la PMA.
Acest lucru ar parea ca face standardul PMA sa fie cel popular pe viitor, ceea ce inseamna ca dispozitivele curente vor fi incompatibile cu incarcatoarele viitorului; dar la fel de plauzibil este ca un alt standard sa cucereasca piata, practic ceea ce spunem e ca nimeni nu stie nimic in aceasta privinta.
Si nimeni nu stie nimic deoarece suntem inca la inceputuri – mai tineti minte in urma cu cativa ani cand nu se stia care dintre HD-DVD si Blu-Ray va iesi invingator pe piata? E cam acelasi lucru – dar pentru aceia dintre voi care aveti un dispozitiv capabil de incarcare fara fir, asigurati-va ca va achizitionati un ‘covoras’ de incarcare compatibil cu smartphone-ul vostru.
Comentariile sunt inchise.