Potrivit unui studio facut de BBC Radio4 numai 0,58% dintre locuitorii din Liberia au acces la energie electrică publica, procentul fiind ridicat de locuitorii capitalei. In afara acesteia, energia electrica publica a devenit o raritate dupa ani de razboi civil. Mai mult, in plan mondial, peste 1.5 miliarde de oameni nu au acces la electricitate, apeland la iluminatul cu petrol. Acest tip de combustibil nu este insa numai costisitor, ci si daunator pentru mediu in general si deci pentru sanatatea noastra, a tuturor.
Doi cercetatori britanici afirma ca au descoperit iluminarea viitorului, gasind totodata o solutie pentru a inlocui atat lampile cu petrol folosite in tarile in curs de dezvoltare, cat si modernele panouri solare. Ei au decis sa foloseasca forta (lipsita de orice cost) a gravitatiei, pentru a produce energie.
Numit GravityLight, dispozitivul functioneaza extrem de simplu: incarcarea cu energie se face in cateva secunde, prin ridicarea unei greutati de circa 40 de kg. Dotat cu un sac rezistent care poate fi umplut cu pietre sau chiar cu pamant, GravityLight ofera energia necesara functionarii timp de 30 de minute a unei lampi de citit, a unor baterii sau chiar a radioului.
O alternativa moderna si ecologica la lampile cu petrol o reprezinta astazi panourile solare, care au insa marele dezavantaj al costului ridicat. Acesta face ca folosirea lor sa fie posibila numai la nivelul unor comunitati care dispun de resurse financiare importante, necesare investitiei intiale, dar nu si de catre indivizi izolati, oameni obisnuiti, si cu atat mai putin de catre locuitorii tarilor in curs de dezvoltare.
Cei doi cercetatori – aflati acum in cautare de fonduri necesare productiei in masa – sustin ca inventia va ajunge in viitor sa coste mai putin de 5$. Iar produsele sunt destinate oamenilor saraci din Africa si India.
Fara costuri de functionare, cu o achiztie initială extrem de mica, GravityLight poate oferi lumina timp de pana la 30 de minute dupa incarcare. Fara baterii, fara poluare, folosind numai forta gravitatiei.
1 comentariu
Foarte interesanta inventie !
Comentariile sunt inchise.