Acasa Tehnologie Grafenul – Ce este si la ce poate fi folosit

Grafenul – Ce este si la ce poate fi folosit

by Dragos Schiopu

In ultima vreme – a se citi in ultimii doi ani – se vorbeste foarte mult despre grafen si despre potentialele aplicatii ale acestuia care pot revolutiona o serie de domenii din sfera tehnologiei. Si noi l-am mentionat in treacat in urma cu cateva articole, cand discutam despre un material similar, dar ne-am gandit ca ar fi cazul sa facem un articol in care sa explicam ce este de fapt grafenul.

aplicatii-pentru-grafen

Definitia stiintifica este ca grafenul este un material bi-dimensional. Cum vine asta?

grafenDefinitia mai putin stiintifica explica cum grafenul se refera la atomi de carbon – mina de la creionul cel mai apropriat de dumneavoastra este facuta exclusiv din acestia – aranjati sub forma de hexagoane unite intre ele. Ok, poate va spuneti, asta inteleg si nu il face bi-dimensional, dar trebuie sa mentionam faptul ca acesti atomi de carbon aranjati sub forma de hexagoale unite intre ele sunt aranjati intr-un singur strat.

In lumea de zi-cu-zi, lumea tri-dimensionala, toate lucrurile au inaltime, latime si grosime, dar acest lucru nu este la fel de valabil cand materialul despre care vorbim are o ‘grosime’ de un atom.

Toate bune si frumoase pana acum, avansul stiintific si tehnologic nu trebuie si nu poate sa intarzie dar la ce este bun pana la urma grafenul?

Grafenul este cel mai puternic material cunoscut omului

Doi profesori de inginerie de la Universitatea Columbia au testat puterea grafenului la nivel atomic prin a indenta o mostra perfecta de grafen cu o sonda ascutita facuta din diamant. Rezultatul a confirmat parerile celor multi.

Puterea materialului este o stire bine-venita pentru industria producatoare de semiconductoare care acum poate spera la dezvoltarea unor microprocesoare care sa utilizeze tranzistori din grafen.

Grafenul poate fi folosit pentru a face baterii ultra-eficiente

Cercetatori de la UCLA au descoperit o metoda de a construi baterii din grafen care se incarca super repede, pot fi produse ieftin, sunt non-toxice, si sunt la un cu totul alt nivel fata de tehnologia curenta in ceea ce priveste eficienta si performanta.

Spre exemplu, un iPhone cu o baterie de grafen s-ar putea incarca in cinci secunde, un MacBook in jumatate de minut si o masina electrica intr-un timp similar cu cel necesar sa faci plinul.

Grafenul poate desaliniza apa

Datorita structurii sale, grafenul poate actiona ca o ‘sita’ la scara nano, capabila sa lase moleculele de apa sa treaca dar sa blocheze ionii de clorura de sodiu, in efect, separand sarea din apa sarata. Rezultatele din cercetarile facute pana in prezent au demonstrat ca grafenul are o permeabiltiate la apa de cateva ori mai inalta decat membranele cu osmoza inversa, facandu-l mult mai eficient.

Super-condensatorii din grafen ar putea elimina complet nevoia de baterii

light-solar-cells-grapheneS-a demonstrat ca micro-supercondensatorii din grafen au capacitatea de a se incarca si descarca de sute de ori mai repede decat o pot face bateriile, demonstrand in acelasi timp o densitate energetica similara cu a acestora. Recent, cercetatorii au demonstrat un proces de fabricatie a acestor micro-supercondesatori care sa-i faca ieftin de produs astfel ca posibilele lor aplicatii pot deveni si mai variate.
 
 
 
 
 
 
Acestea nu sunt decat cateva din aplicatiile potentiale in momentul actual, cine stie ce ne rezerva viitorul!

Aplicatii in Viitor ale Grafenului

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.