Acasa Diverse Ghid rapid de securitate

Ghid rapid de securitate

by Dragos Schiopu

Oare este necesar sa folosim un antivirus care necesita o licenta platita sau ma poate ajuta si o versiune gratuita? Sau sa aleg un antivirus la intamplare? Oare ce antivirus sa folosesc? Sunt intrebari pe care le punem atunci cand vrem sa instalam un program care sa ne apare de hackeri sau de alti virusi informatici. Acum intrebarea este simpla. Se merita sa cumparam o licenta antivirus sau putem sa utilizam un antivirus gratuit?

In primul rand, un utilizator obisnuit poate utiliza si o solutie free. Aceste programe pot fi o alegere buna daca nu folosim contul bancar sau alte operatiuni care pot necesita date personale. Un antivirus gratuit care isi poate face treaba cu succes este Bitdefender free pe care l-am utilizat si eu.

In momentul in care vrem o securitate adevarata, aici ma refer la o securitate de top care sa protejeze utilizatorul permanent, avem nevoie de o solutie antivirus sau mai degraba internet security. Care sunt diferentele intre cele doua? In general aceste diferente pot varia de la firma la firma, dar in general o solutie completa include pe langa antivirus si un firewall, anti spam/anti banner, etc.

Desi toate companiile software se lauda ca solutiile lor protejeaza utilizatorul in timp real si are o eficienta foarte mare, lucrurile stau putin diferit. In articolul meu nu o sa bat campii despre ce sa nu utilizati, ci despre ce puteti folosi cu incredere.

Personal eu utilizez Kasperky Internet Security fiind cel mai bun antivirus la ora actuala oferind rezultate foarte bune la testele independente antivirus (vezi aici si aici). Pentru mine, aceste teste nu prea au valoare, dar pentru multi conteaza. Oferind o solutie all in one Kaspersky Internet security ofera o protectie foarte buna avand un antivirus cu o rata de detectie de 99,9% si un firewall ce nu se gaseste la alti producatori. O solutie all in one nu presupune doar un antivirus bun, iar asta arata calitatea unui program de securitate. Suita noastra pe care o vom alege si o vom cumpara trebuie sa fie in top pe toate planurile (real time protection, antivirus, anti-spam, anti-banner, firewall, etc). Ceea ce imi place la KIS este si tastatura securizata (extensie pentru Google Chrome, probabil si Firefox, dar eu folosesc Chrome) care cripteaza parola.

Un alt antivirus de tot este si Bitdefender, un antivirus romanesc care a intrat in top cele mai bune solutii de securitate. Am utilizat si acest produs si pot spune ca este foarte bun, detecteaza rapid virusii sau alte programe care pot afecta performanta/securitatea calculatorului. De asemenea si Bitdefender are un firewall foarte eficient.

Performanta programelor de securitate este strans legata si de update-uirile periodice la Windows care rezolva diferite probleme de securitate. Dupa cum stim, Microsoft aduce periodic update-uri de securitate tocmai pentru a repare bug-uri/brese de securitate. Un sistem de operare cu update-urile la zi plus o solutie de securitate de top precum Kaspersky (va recomand acest produs) sau Bitdefender, fac un PC mai sigur si mai rapid. Sa nu uitam ca aparitia virusilor pot duce la diminuarea performantelor PC-ului.

Cateva statistici pe de site-urile de independente de testare a acestor programe:AV 2014 02 AV 2014 03 AV 2014

 

Conteaza foarte mult si sistemul de operare pe care il folosim. Astfel, va recomand sa treceti la Windows 8 fiind cel mai nou sistem de la Microsoft (sau Windows 8.1, diferentele fiind mai mult la aspect). Utilizarea unui sistem de operare precum Windows XP care nu va mai beneficia de update-uri de securitate duce implicit la o vulnerabilitate a utilizatorului. Windows XP este un sistem batran ce trebuie inlocuit daca aveti aceasta posibilitate.

O alta varianta este utilizarea unui sistem de operare gratuit care nu are in momentul de fata amenintari foarte mari. Un astfel de sistem este Ubuntu, recomandat utilizatorilor care nu sunt gameri. Acest sistem de operare poate fi folosit ca Windows-ul, fiind foarte rapid si avand cerinte mai mici. Recomand acest sistem pentru cei care nu doresc sa se si joace pe calculator, deoarece nu mai trebuie sa dati bani pe solutii de securiate.

 

 

s-ar putea sa-ti placa