Siguranta personala este un lucru foarte important in viata de zi cu zi si totodata un aspect nu prea luat in seama de catre romani, obicei luat de multe ori din graba, dar la care trebuie sa renuntam!
Chiar daca activam intr-un mediu precum santiere, depozite, spatii industriale sau pur si simplu avem un proiect in curtea casei, trebuie evitata expresia: “Ce se poate intampla?” si siguranta trebuie intotdeauna pusa pe primul loc.
In fiecare minut, in astfel de medii, suntem predispusi la accidente, care pot fi usoare sau ne pot schimba intr-un mod neplacut viata si din pacate uneori pot chiar sa ne curme tragic viata. De aceea pentru a preveni aceste accidente, intotdeauna trebuie sa purtam echipament de protectie.
Casti, manusi, salopete, aceste obiecte pot face diferenta in momente critice, insa niciun echipament de protectie nu este complet fara incaltamintea de protectie.
Pentru ca suntem oameni practici, nu prea punem mare pret pe incaltaminte atunci cand suntem la munca sau avem un proiect personal acasa, insa se intampla deseori sa scapam obiecte grele sau ascutite si atunci diferenta intre o viata fericita si o schimbare neplacuta o face incaltaminte de protectie.
Acest tip de incaltaminte trebuie sa fie trainica, rezistenta, confortabila si sa asigure protectia in cazul unei serii de factori de risc.
Producatori de renume precum Black Knight, Fridrich&Fridrich, Panda, si Cerva produc tenesi, saboti, sandale, cizme si bocanci de protectie, cu niveluri diferite de protectie a piciorului, aceste accesorii vestimentare pastrandu-ti picioarele in siguranta, dar si calde acum in sezonul rece.
De la tipar la produsul finit, incaltamintea de protectie, fie ca vorbim de saboti sau bocanci, iti asigura siguranta prin forma si constructia rezistenta.
Din ce este compusa incaltamintea de protectie?
- Talpa groasa – impiedica obiectele ascutite sa penetreze incaltamintea si sa lezeze in vreun fel talpa piciorului;
- Material textil rezistent la lichide – protejeaza piciorul impotriva substantelor nocive si a altor lichide ce se pot infiltra in incaltaminte;
- Bombeu metalic sau compozit – creaza o bariera rezistenta intre falangele degetelor si posibile obiecte contondente cu greutati de pana la 200kg;
- Lamela antiperforatie – se ataseaza materialului metalic sau compozitului din varful bocancului si previne patrunderea obiectelor ascutite in interior care in mod normal ar putea provoca leziuni grave;
- Termoizolatie – mentine piciorul cald in sezonul rece, chiar si la temperaturi de -20 de grade Celsius.
Ce ar trebui sa luam in considerare in momentul in care alegem o pereche de de incaltaminte de protectie? In primul rand mediul in care vom folosi acea pereche de incaltaminte, calculand care sunt factorii de risc importiva carora trebuie sa ne protejam. In al doilea rand durata de timp pentru care va fi purtata incaltamintea, deoarece confortul este si el un factor important. Si in al treilea rand doamnele ar putea adauga designul.
Trebuie sa incepem sa ne gandim la siguranta noastra si sa folosim echipamentul de protectie deoarece ne poate salva viata.