Acasa Diverse Dispare Chrome OS?

Dispare Chrome OS?

by Dragos Schiopu

Chrome OS este un sistem de operare bazat pe Linux la fel ca si Android, dar la inceput s-a dorit a fi un OS bazat doar pe web. Adica, acest sistem de operare putea fi utilizat doar intr-un mediu online avand aplicatii native in browser. Treptat, Google a inclus un set pe aplicatii care pot fi utilizate si offline, insa pe la finalul lui 2014 Google promitea ca Chrome OS va putea rula nativ aplicatii de Android. Acest OS face parte din proiectul open source Chromium, iar Chrome OS este varianta comerciala regasita in ChromeBook.

Chrome OS Android

Intrebarea pe care am pus-o in titlu este foarte simpla si mi se pare destul de intuitiva. De ce un sistem de operare sa ruleze nativ aplicatii Android, cand el poate fi complet inlocuit de Android. Cand am scris prima data de acest sistem de operare am fost cam dezamagit de el pentru ca putea fi folosit doar in mediul online ce necesita in permanenta acces la internet. Cu timpul, aceasta limitare a disparut, iar Chrome OS incepea sa adopte tot mai mult din ceea ce facea Android. Practic, Google si-a dat o palma singur investind in proiecte pe care eu le consider inutile. De ce sa introduci un sistem de operare precum acest Chrome OS cand poti optimiza Android-ul. Ei bine, dupa ce Google si-a dat si el seama ca pierde timpul cu acest sistem de operare, se pare ca in final a inceput sa se vorbeasca despre o unificare intre Chrome OS si Android.

Cand spun unificare, ma refer la disparitia acestui sistem de operare. Practic, el nu va disparea pentru ca este o parte a proiectului Chromium care este open source. Ceea ce vreau sa spun este ca Google se va concentra mai mult pe viitorul Android-ului care poate deveni un sistem de operare utilizat de laptop-uri. Ce avantaje ar avea un astfel de laptop? Viteza de lucru pe el ar fi destul de mare, mai ales ca procesoarele pentru laptop-uri sunt mult mai rapide decat ceea ce ofera Qualcomm sau MediaTek. Sigur, este o comparatie cam absurda, dar acesta este adevaratul avantaj. In plus, viteza HDD-urilor este destul de mare pentru a rula acest sistem fluent.

Android ar putea fi o solutie ideala pentru multe laptop-uri. Majoritatea utilizam un laptop pentru a naviga pe internet sau cateva jocuri, iar sistemul mobil al celor de la Google este ideal pentru asta.

s-ar putea sa-ti placa