Acasa Diverse De ce am nevoie de un certificat energetic?

De ce am nevoie de un certificat energetic?

by Dragos Schiopu
certificat energetic

Sunt sigura ca pana acum ti-ai pus si tu intrebarea de ce avem nevoie de un certificat energetic pentru locuinta noastra si mai mult decat atat in ce cazuri il putem folosi? Ei bine, certificatul energetic al locuintei nu este numai o cerinta a legii, ci si o necesitate in scopul informarii in momentul in care tu te hotarasti sa-ti dai spre vanzare sau inchiriere locuinta.

La ce este bun mai exact acest certificat energetic?

Certificatul reprezinta o garantie a ceea ce inseamna eforturile financiare in privinta costurilor cu intretinerea. Cu cat eficienta energetica a casei este mai ridicata cu atat valoarea locuintei este mai mare, comparativ cu, o locuinta cu eficienta energetica mai scazuta. In fapt certificatul energetic ofera informatii despre consumul real de energie, atat viitorului cumparator, cat si chiriasilor, imformatii ce influenteaza cheltuielile pentru caldura, pentru instalatiile electrice, cat si pentru apa calda menajera.

Pe de alta parte cu ajutorul certificatului energetic, poti estima pretul pe care trebuie sa-l investesti luna de luna pentru intretinerea locuintei.

In functie de eficienta energetica locuintele sunt grupate in clase de eficienta, spre exemplu clasa A (cu o eficienta energetica ridicata) si pana la clasa E – G (acele locuinte cu o eficienta energetica scazuta). Pe de alta parte aceste clase de eficienta energetica il ajuta pe cumparator sau chirias sa inteleaga ce eficienta energetica are locuinta si care este consumul energetic al locuintei pe un an per metru patrat.

clase-de-eficienta-energetica

Chiar daca o locuinta cu eficienta energetica scazuta costa la achizitionare mai putin, in timp, costurile acesteia vor creste considerabil si, pe timp indelungat, aceasta achizitie nu va mai parea atat de atragatoare comparativ cu momentul initial. Iar daca nu esti in situatia de a vinde sau a inchiria un spatiu de locuit, un certificat energetic este bine venit, deoarece cu ajutorul acestuia, prin recomandarile date de auditorii specializati, afli cum iti poti scadea din cheltuielile pentru energie cu ajutorul unor masuri ce vor imbunatati eficienta energetica a locuintei tale.

Asadar acest certificat energetic este obligatoriu cand doresti sa vinzi sau sa dai spre inchiriere un spatiu de locuit, dar isi dovedeste utilitatea si in momentul in care iti doresti sa renovezi si sa reabilitezi din punct de vedere termic locuinta.

Valabilitatea unui certificat energetic este de 10 ani. Cat despre pretul unui certificat energetic, acesta incepe de la 130 de lei la garsoniere, iar la case sau cladiri cu alta destinatie se calculeaza in functie de suprafata si de complexitatea acestora.

s-ar putea sa-ti placa