O usa insufla un sentiment de siguranta, fiind bariera care delimiteaza spatiul tau personal de lumea aflata de partea cealalta. Insa conditia esentiala pentru a te simti cu adevarat protejat este ca tu sa fii cel care o controleaza. Altfel, daca nu se inchide, e doar un obiect de decor, iar daca nu se deschide, devine usa celulei tale. Deblocarea usii este una dintre cele mai stresante activitati de „bricolaj”, din cauza riscului de deteriorare ireversibila a mecanismului, care ar putea provoca schimbarea caii de acces, cu tot deranjul unei asemenea manopere extreme.
Poate fi un real cosmar sa te trezesti blocat de partea gresita a unei usi, fie aceasta a locuintei sau a masinii. Nu e o placere nici sa ramai pe dinafara, daca nu poti intra in casa unde ai un copil singur si speriat, nici pe dinauntru, daca trebuie sa mergi la serviciu sau ai o urgenta medicala. Iar daca nu poti deschide sau inchide usa masinii, e rau in oricare postura te-ai afla, pentru ca in primul caz nu o poti folosi, in al doilea caz, nu o poti parasi.
Deblocarea caii de acces, intre esec si succes
Deci, ce faci daca tot ce sta intre tine si unde vrei sa ajungi este o usa blocata?
In cazul unui autovehicul, daca s-a rupt cheia in incuietoare sau in butucul masinii, e gata, trebuie sa chemi lacatusul, desi ai putea fi tentat sa incerci niste improvizatii, incurajat de faptul ca au fost situatii, aparent mai simple, cand unii si altii au reusit singuri sa convinga o usa blocata de VW Polo sa se deschida sau o deblocare norocoasa a portbagajului unui Ford Focus.
Sigur ca omul, cat traieste, invata, de aceea si sunt disponibile trucuri pe care le poti incerca pentru a descuia o usa sau a incerca o deblocare auto in regim propriu. Internetul abunda de sfaturi despre ce sa faci daca se strica butucul, se invarte in gol sau nu intra cheia, daca masina ramane fara curent si tu fara acces la ea, daca, din greseala, ai inchis cheia inauntru. De asemenea, si in situatia in care, in cazul usii apartamentului, a intepenit cheia, spre exemplu, poti afla repede ce sa desfaci, unde sa gresezi si cum cu o simpla sarma rezolvi ce ii ia unui lacatus specializat in deblocari de usi ani sa invete.
Nu ti se spune, insa, ce sa faci cand esuezi, ceea ce, ramanand realisti, ai cele mai mari sanse sa realizezi, din doua motive. In primul rand, sa recunoastem, nimeni nu stie, de fapt, cum sa realizeze deblocarea unui contact auto sau a yalei unei usi metalice de apartament, in afara de un lacatus specializat in aceste manopere. In al doilea rand, este greu de crezut ca ai sculele necesare unei deblocari de usa. Trusa unui lacatus profesionist contine numeroase unelte, pe langa cele uzuale, precum ciocan, surubelnita, pile sau clesti, existand o gama larga de chei, de la cele simple, la chei profesionale, fixe, tubulare, inbusuri, dinamometice, reglabile, torx, mox, olandeza si cate or mai fi, la acestea adaugandu-se cea mai importanta: expertiza in a le folosi.
Despre usa, pe dinauntru, pe dinafara si pe de rost
Se subintelege ca nici un lacaus nu se poate apuca, sa spunem, sa-ti deblocheze usa apartamentului, daca nu cunoaste pe dinauntru, pe dinafara si pe de rost din ce este format sistemul de inchidere/deschidere. Acesta trebuie sa stie tot ce se poate sti despre clanta, fie ca este pe rozeta, pe sild sau tip maciulie, despre contraplaca, partea din sistemul de inchidere care se ataseaza pe toc si blocheaza broasca in usa, despre cilindru, care controleaza incuierea, sau rozeta, gulerul manerului.
Si, mai ales, trebuie sa stie cam totul despre broasca, mecanismul care transforma bucata dreptunghiulara de lemn, metal sau PVC in usa, conferindu-i proprietatea de a controla inchiderea si deschiderea. Atat despre cea mono-punct, instalata in special pe usile de interior, cat si despre cea multi-punct, cu un grad sporit de siguranta, destinata usilor de intrare.
De asemenea, unu profesionist va discerne cu usurinta intre provocarile unei broaste incastrate si ale unei aplicate. Prima reprezinta o solutie eleganta, discreta, dar care ingreuneaza manoperele de reparatii din cauza pozitionarii intre foile usii, mai ales cand vine vorba despre deblocarea unei usi metalice, creata tocmai pentru a ingreuna accesul neautorizat. Pe de alta parte, broasca aplicata este privita, in general, ca o masura de siguranta secundara, pe cele mai multe usi domestice aparand sub forma yalei, un mecanism robust, iesit in relief, a carui actionare este optionala. Cu toate acestea, exista si usi unde are rolul principal, special create pentru a-si purta broasca pe dinafara.
Un lacatus stie toate acestea si multe altele, asa ca daca ai probleme cu accesul in locuinta sau ai nevoie de deblocarea usii auto, cel mai bun truc la care poti apela este sa apelezi la el.