Acasa Tehnologie Cum sa te feresti de hackerii care atenteaza la contul tau bancar

Cum sa te feresti de hackerii care atenteaza la contul tau bancar

by Dragos Schiopu

Cu totii stim ca numarul fraudelor bancare s-a inmultit semnificativ in ultimii ani. Potrivit analistilor de amenintari cibernetice, chiar mai mult de 10% dintre virușii informatici au ca tinta fraudele bancare. Este lesne de inteles motivul principal: din momentul in care intra in posesia cardului cuiva, hackerii au acces la banii persoanei respective, iar de aici totul este foarte clar.

hacker

M-am gandit ca ar fi bine sa va prezint cateva metode prin care puteti sa preveniti aceste atacuri avand in vedere faptul ca zilele trecute un tanar din Cluj a fost arestat pentru ca pusese mana pe  informatiile bancare a peste 85.000 de romani. Anchetatorii spun ca hakerul clujan trimitea mail-uri false, pe care le construia astfel incat sa para ca sunt din partea bancilor. Asadar, haideti mai bine sa facem cunostinta cele mai intalnite atacuri virtuale si sa vedem cum le putem preveni:

1.Pharming – in plasa acestui atac puteti pica extrem de usor. De exemplu, hackerii ataca site-ul oficial al bancii, iar atunci cand dumneavoastra vreti sa intrati pe el, sunteti automat directionat catre un alt site identic, creat de ei. O alta metoda foarte des intalnita este virusarea browser-ului. Ce inseamna asta? Prin intermediul unor virusi pe care ii luati de pe anumite site-uri nesigure, pagina dumneavoastra web se va virusa, iar in momentul in care accesati pagina bancii, sunteti din nou directionat catre o alta pagina foarte asemanatoare, dar creata de hackeri.

Hacker-laptop

2.Phishing – este cel mai intalnit atac online. Hackerii trimit mail-uri care par primite din partea bancii, in care vi se cer informatii legate de cont, date personale, cu scuza ca se fac anumite actualizari ale clientiilor sau se imbunatatesc metodele de securitate. Mesajele par inofensive, dar te direcționează spre anumite site-uri care nu fac altceva decat sa va viruseze calculatorul.

haker

Cum puteti preveni aceste probleme foarte grave? Aveti mare atentie la mail-urile pe care le primiti. Bancile nu trimit mail-uri in care va cer expres datele personale sau alte informatii cu privire la contul bancar. De asemenea, mail-urile adevarate de la banci nu contin link-uri care va directioneaza catre site-uri dubioase. Si inca un lucru: toate spun că vei avea probleme cu contul dacă nu urmezi pașii din mail cât mai repede. Deci, nu dati click pe link-urile care vi se par ciudate, iar daca aveti vreo nelamurire, sunati direct la banca.

s-ar putea sa-ti placa