Parca nu ne saturam sa vorbim despre grafen dar ce sa-i faci daca este un material care promite atat de multe pentru avansul tehnologic.
Se aud multe lucuri, din multe locuri, despre electronice flexibile care pot fi indoite usor, dar cum ar fi daca ar exista electronice care ar putea fi pliate si indoite ca o foaie de hartie?
Cerneala pe baza de grafen
Exista deja circuite de hartie pe baza de grafen care par a merge in acea directie, dar se pare ca cercetatorii de la Northwestern University au facut un inca un pas inainte si au creat o cerneala pe baza de grafen care poate fi utilizata in imprimantele ink-jet.
Pe langa multe alea calitati folositoare, grafenul este cunoscut ca fiind stabil din punct de vedere chimic, flexibil din punct de vedere mecanic si – foarte important pentru aceasta aplicatie – un foarte bun conductor de curent electric.
Cerneala pe baza de grafen inseamna ca straturi relativ subtiri, si maleabile de grafen pot fi folosite pentru a crea circuite pe o gama foarte larga de materiale – problema este in a gasi o metoda de a aplica cerneala.
In timp ce alte abordari au fost deja incercate pentru a crea circuite din grafen printate, cerneala de la Northwestern este de 250 de ori mai conductoare decat oricare din rezultatele celorlalte studii si experimente.
O parte a problemei apre din cauza faptului ca pentru a recolta cantitati suficiente de grafen, oamenii de stiinta le ‘rupeau’ de pe materiale precum grafitul. Aceasta tehnica implica un proces de oxidare care reduce semnificativ conductivitatea grafenului rezultat. Oxidarea poate fi evitata prin exfolierea grafenului de pe grafit, dar si acest procedeu necesita solveti care scad conductivitatea produsului final.
Cercetatorii de la Northwester in schimb, au utilizat etanol si etil celuloza pentru a exfolia grafenul. Procesul se poate face la temperatura camerei, nu afecteza conductivitatea grafenului rezultat, si pe langa asta in urma procesului nu rezulta foarte multe reziduuri. Produsul final este o pudra care contine o concentratie foarte mare de ‘fulgi’ nanometrici de grafen. Aceasta pudra apoi se poate combina cu un solvent pentru a crea o cerneala care apoi poate fi folosita intr-o imprimanta ink-jet.
Oamenii de stiinta deja au utilizat aceasta tehnologie pentru a crea modele conductoare foarte complexe de 14 nanometri grosime, prin printarea mai multor straturi de cerneala pe un substrat flexibil. Conform acestora, chiar si cand substratul era indoit foarte mult, cerneala printata nu arata aproape nici o schimbare in conductivitate.
Comentariile sunt inchise.