Acasa Diverse Bancile din intreaga lume sunt victimele hackerilor in cel mai mare jaf cibernetic

Bancile din intreaga lume sunt victimele hackerilor in cel mai mare jaf cibernetic

by Dragos Schiopu

Mai multe banci din Rusia, Japonia, Statele Unite ale Americii si Europa au devenit victimele unui jaf cibernetic organizat de catre o organizatie de hackeri. Conform Kaspersky Labs si New York Times, mai mult de 100 de banci din peste 30 de tari au suferit pierderi de pana la 300 milioane de dolari in timpul acestui jaf. Astfel managerul Kaspersky Chris Dogget a declarat faptul ca acesta este probabil cel mai sofisticat atac cibernetic pe care bancile l-au cunoscut pana acum.

Se pare insa ca hackerii nu s-au grabit sa fure banii ci au fost chiar foarte calculati atunci cand au realizat atacul. Intregul atac nu a durat nici mai mult si nici mai putin de doi ani de zile. Acestia au retras sumele de bani treptat astfel incat pierderile de bani sa nu iasa in evidenta ca niste atacuri ci doar ca niste actiuni ale staffului. La final, banii au fost transferati in diferite conturi fictive pentru ca hackerii sa poata culege roadele atacului.

Conform New York Times, majoritatea atacurilor au avut lock in Rusia insa acestea se extind tot mai mult iar bancile au fost alertate de acest lucru. Interesant este insa faptul ca detinatorii de conturi bancare nu au fost alertati in legatura cu pierderea pe care bancile au suferit-o ceea ce ma face sa cred ca acestea se simt vinovate de faptul ca securitatea lor nu a putut lupta impotriva raufacatorilor.

Tot acest atac a inceput cu un mail deschis de catre un angajat inconstient iar calculatorul acestuia a fost infectat. Mai apoi atacul s-a tot extins si astfel vorbim acum de pagube imense si de un numar de peste 100 de banci atacate. Deocamdata pe lista tarilor atacate nu se afla si tara noastra insa sper ca aceasta nici sa nu apara acolo niciodata astfel incat conturile noastre sa fie in siguranta precum si banii de pe ele.

Hacker-laptop

s-ar putea sa-ti placa