Acasa Tehnologie Asus K53SV

Asus K53SV

by Dragos Schiopu

Așa cum am mai scris și pe blog, mă gândesc să îmi înlocuiesc actualul laptop cu un model mai performant. Fiind developer, orice milisecundă durează. Mai ales atunci când trebuie să recompilez câte o aplicație ca să revăd orice modificare minoră și dureazăăăă… mult și bine.

Recent, mi-au atras atenția notebook-uri ASUS seria K, care au în dotare noile procesoare Intel Core bazate pe Huron River cu placă video dedicată NVIDIA GeForce și care sunt acoperite cu texturi din aluminiu durabil.

După o vizită pe koyos.ro, m-am oprit asupra unui model, Asus K53SV, datorită caracteristicilor sale tehnice: procesor Intel i5 2410M la 2.30 Ghz, memorie RAM de 8 GB, hard de 640 GB, placă video Nvidia GeForce GT540M cu memorie dedicată de 2 GB, display de 15.6 inch cu o rezoluție de 1366 x 768 pixeli.

Încă de la bun început mi-a atras atenția procesorul Intel Core i5 2410M la 2.3 Ghz, pe arhitectura Sandy Bridge, care folosește hyperthreading pentru a procesa 4 threaduri simultan. Folosind Turbo Boost, acest procesor poate lucra la 2.6 Ghz (cu 2 core-uri active) și la 2.9 Ghz (dar cu un core activ). Față de vechea arhitectură Arrandale, Sandy Bridge vine cu Turbo 2.0, o placă video integrată, Intel HD Graphics 3000 și un controller de memorie DDR3 dual-channel îmbunătățit.

Placa video dedicată, o Nvidia GeForce GT 540M are o memorie video dedicată de 2048 MB DDR3 la 900 MHz, suportă DirectX 11, Shader 5.0 și folosește tehnologia PureVideo HD pentru a decoda conținutul video (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 – DivX și XviD, WMV9, H.264) folosind procesorul video integrat VP4 (Video Processor 4). Poate decoda 2 stream-uri 1080p simultan! Nu mai vorbim de tehnologiile CUDA, OpenCL sau DirectCompute 2.1 (cei care fac programare paralelă știu la ce folosesc).

Carcasa

Carcasa lui Asus K53SV are un design metalic elegant, fiind construită din materiale de calitate, plăcute la atingere, cu o textură ce nu lasă amprente. Componentele interne sunt plasate folosind tehnologiei IceCool, pentru a asigura o temperatură scăzută a suprafeței laptopului: componentele care generează căldură au fost așezate astfel încât căldura se poate disipa cu ușurință.

Chiar și în cazuri de utilizare intensă, temperatura suprafeței (touchpad, palm rest) nu depășește 25-26 grade Celsius. Asus K53SV cântărește aproximativ 2.6 Kg. Mai jos un clip de prezentare a laptop-ului.

Conectivitate

Din punctul de vedere al conectivității, Asus K53SV stă bine. Are 3 porturi USB 2.0, o ieșire VGA și una HDMI. Din păcate, Asus K53SV nu suportă USB 3.0. În partea din față a laptopului, în stânga, avem un cititor de carduri, iar aproape de jumătatea laptopului, în partea superioară, led-urile (a se vedea imaginea de mai jos).
În partea dreaptă avem ieșirea audio, intrarea pentru microfon, 2 porturi USB 2.0, DVD-RW și un lock Kensington (a se vedea imaginea de mai jos).
În partea stângă a lui Asus K53SV găsim un port USB 2.0, ieșirea HDMI, ieșirea VGA, mufa pentru LAN, mufa pentru reîncărcare (a se vedea imaginea de mai jos).
Dacă tot am amintit de mufa LAN, trebuie să precizez că este vorba despre o placă de rețea Realtek PCIe GBE Family Controller. K53SV se poate conecta și la rețelele wireless de tip b/g/n prin intermediului adaptorului wireless Atheros AR9285.

Tastatura și tauchpad-ul

K53SV are o tastatură de tip chiclet, cu spațiu mare între taste (numai bună pentru un programator care tastează foarte repede) și cu taste numerice separate, în partea dreaptă.

Touchpad-ul este poziționat paralel cu tasta space. Acesta are tehnologia Palm Proof care nu interpretează atingerile accidentale. Zona touchpad-ului si palm rest-ul nu se încălzește ca în cazul altor laptop-uri, datorită tehnologiei IceCool.

Display

K53SV are un display LED de 15.6 inch cu o rezoluție de 1366 x 768 (HD). Se pare că display-ul este de tip anti reflexie, cu o luminozitate medie de 200 cd/m2. Mai jos o imagine cu display-ul vizualizat din unghiuri diferite.

Performanță

Am ajuns și la cea mai importantă parte: performanța. Nu o să detaliez prea mult, cred că procesorul Intel i5, placa video Nvidia GeForce GT 540M și memoria RAM DDR3 de 8 GB spun totul. Toate acestea sunt perfecte pentru un programator, puterea de calcul spunându-și aici cuvântul. Nici la capitolul jocuri sau prelucrare audio-video K53SV nu se face de râs, datorită plăcii video dedicate cu o memorie de 2GB. Pot spune doar că Windows 7 îi acordă o notă suspect de mică: 4.7.
La capitolul autonomie, tehnologia Optimus își spune cuvântul: durata medie de utilizare a laptopului la o singură încărcare este de aproximativ 4-5 ore.

Concluzii

Asus K53SV este un laptop excelent care se face remarcat prin performanțele sale hardware și care este potrivit pentru oricine: programatori, gameri sau pentru cei pasionați de editare foto/video.

Poate fi găsit la koyos.ro la prețul de 2997 RON, iar la eMag 2699 RON (dar este o versiune cu memoria RAM de 4 GB și hard de 500 GB).

Recomand acest laptop celor care vor performanță și calitate la un preț mic.

s-ar putea sa-ti placa