Chiar daca ati putea fi tentati sa credeti ca daca e ieftin, nu e bun si daca e bun, e musai sa fie scump sau peste pretul pe care il stiati voi ca trebuie sa fie, uneori mai exista si exceptii. De exemplu, o pereche de pantofi de 100 de lei este diferita de o pereche de pantofi de 1000 de lei. Dar in zona de tehnologie, unde lucrurile avanseaza rapid, aceste lucruri nu mai sunt intotdeauna valabile.
Ca pasionat de tehnologie, va spun ca eu nu mai gasesc diferente foarte mari (pentru nevoile personale) intre un telefon din gama de varf cu pret de peste 4000 de lei si unul de 2000 de lei. Adica unul de 2000 de lei isi face la fel de bine treaba si acopera 99% din necesitatile noastre la fel ca cel de 4000 de lei. De exemplu, eu folosesc o tableta de 700 de lei si chiar daca acolo mai sunt mici diferente, totusi isi face foarte bine treaba si am folosit-o de nenumarate ori pentru foarte multe operatii fara sa intampin probleme.
La fel si in cazul firmelor de hosting, daca acum cativa ani un server VPS sau un server dedicat costa sute de euro, acum costa zeci de euro sau dupa cum veti putea vedea si mai jos in articol, exista si servere VPS care incep de la 3.65 euro pe luna. De ce asta, pentru ca tehnologia a evoluat, hardurile SSD au ajuns sa aiba preturi accesibile si sunt mult mai rapide, la fel si tehnologia care fabrica memoriile RAM si in general costurile si consumul de curent ale unui server modern sunt mult mai reduse decat erau acum 3-4 ani. Prin urmare, si preturile au scazut.
Daca ai un magazin online cu peste 100.000 de produse, cu zeci de mii de vizitatori zilnic si cu softuri care apeleaza baza de date de zeci de mii de ori pe zi ca sa actualizeze stocuri, sa proceseze comenzi sau sa culeaga informatii de marketing, probabil un astfel de server VPS de 3-4 euro nu te va avantaja, dar in restul cazurilor, cei care au un mic site de prezentare, un blog, un magazin online cu cateva zeci sau sute de produse, probabil e o solutie ieftina si buna.
Astfel exista firme in Romania care sunt aflate la inceput de drum (spre exemplu GWHOST s-a lansat pe piata din Romania in primavara acestui an cu capital 100% romanesc) si care sunt nevoite sa vina cu preturi foarte bune pentru a putea intra cat mai bine pe piata, dar pentru ei este posibil sa faca asta mai usor, deoarece nu trebuie sa se descotoroseasca de echipamentele vechi si care consuma prea mult curent sau sunt mai lente decat cele moderne.
Un alt avantaj la o firma aflata la inceput de drum este suportul pe care il ofera, care este de cele mai multe ori de calitate total superioara firmelor mari, care stim cu totii ca, fiind axati pe volum si nu pe calitate, nu prea le mai pasa daca pierd 2-3 clienti.
In felul acesta, dupa cum v-am spus si mai sus, daca ai nevoie de un server VPS cu virtualizare KVM, harduri SSD si de generatie noua, puteti gasi in zona de servere VPS Romania de pe site, oferte incepand de la 3.65 euro pe luna. E un pret care bate orice concurenta.
Desigur, sper ca nu va asteptati ca la acest pret sa puneti 100 de site-uri pe acest server si sa mearga perfect, dar avem 2-3 proiecte pe care vrem sa le testam, initial voiam sa cumparam pentru ele un cont de shared hosting, dar pentru 3.65 euro pe luna e mult mai buna varianta in care luam un astfel de VPS.
1 comentariu
Ce parere ai despre cei de la Chroot ?
Comentariile sunt inchise.