Cine si-ar fi imaginat vreodata acest lucru? Cine ar fi crezut ca un simplu material ar putea schimba tehnica folosita in razboi? Ei bine se pare ca studentii de la Universitatea din California au reusit sa creeze un material extrem de subtire, cu ajutorul careia oamenii sa se poata camufla mult mai usor. Intregul sistem este imprumutat de la trasaturile si metodele de camuflare pe care le aplica cameleonii atunci cand simt ca sunt in pericol.
Cercetatorii au studiat proprietatile cameleonilor pentru a da startul unui astfel de proiect si al face o principala sursa de camuflare pentru tehnica militara folosita in razboi. Cameleonii sunt capabili sa isi schimbe culoare datorita cristalelor microscopice pozitionate la distante relativ egale unele de altele in interiorul celulelor. Datorita distantei, lungimea de unda a luminii pe care celula o reflecta ii poate oferi informatii despre culoarea materialului pe care la atins, astfel realizandu-se si transferul de la o nuanta la alta.
Materialul folosit in conceperea acestui proiect reprezinta o bucata flexibila de celuloid, adaugat si in fabricarea filmelor foto. Cercetatorii au introdus un strat de siliciu, de sute de ori mai subtire decat firul de par uman, cu ajutorul caruia au reusit sa graveze un tipar capabil sa preia culorile in functie de ceea ce benficiarul atinge. Materialul la momentul de fata are doar un centimetru patrat, insa dezvoltatorii sunt in cautare de solutii pentru al face suficient de mare incat sa poata acoperi tot corpul uman si nu numai.
Momentan acest proiect inca este in stadiul de dezvoltare si asteapta a fi pus in aplicare in special pe tehnica militara, astfel ajutandui pe soldati sa se camufleze mult mai usor in cazul unui razboi. Deocamdata singurele informatii exacte pe care le cunoastem, fac referire la existenta si punerea sa in aplicare pe anumite obiecte. Experimentele au fost realizate la momentul de fata numai in laboratoarele de cercetare si dezvoltare a oamenilor de stiinta, insa acestia promit ca pe viitor cand intreaga lor creatie va fi terminata, sa faca un model pe care sa il poata oferi publicului.