Acasa Diverse 30 de ani de existenta a domeniului .com

30 de ani de existenta a domeniului .com

by Dragos Schiopu

Domeniile web au fost introduse inca din anul 1985, dar nu au fost foarte populare pana cand World Wide Web nu a fost disponibil la majoritatea populatiei. Dupa anii 1990 World Wide Web a inceput sa fie disponibil pentru majoritatea populatiei si astfel domeniile web au inceput sa fie folosite.

Mai exact, luna aceasta s-a implinit 30 de ani de la inregistrarea primului domeniu .com. Primul domeniu .com inregistrat este symbolics.com si acesta a fost inregistrat la data de 15 martie 1985. Acest site ofera fapte interesante si unice despre istoria internetului. Acest domeniu este primul si cel mai vechi domeniu .com care inca mai este activ pe internet. In anul 1985, pe langa domeniul .com, au mai fost inregistrate si domeniile: .gov, .edu, .net, .arpa si .mil

Domeniul .com este derivat de la termenul „commercial” si poate fi inregistrat de catre orice persoana. Domeniile .com au fost detinute de catre Departamentul de Aparare a Statelor Unite, dar pana in 30 noiembrie 2018 acestea sunt administrate de catre compania Verisign. Verisign este unul dintre liderii de inregistrare a domeniilor .com si in securitatea internetului.

La ora actuala exista peste 270 de milioane de nume de domenii inregistrate, dintre care 17 milioane au fost inregistrate doar anul trecut. Cererea pentru domeniile web au fost foarte mari in ultimii ani, incat multi oameni sau companii au fost dispuse sa inveasteasca chiar si milioane de dolari pentru un nume perfect al domeniului web. Astazi exista foarte multe extensii pentru domeniile web, printre care cele mai noi sunt: .how, .today, .ninja, .bike, .app si multe altele.

Prin accesarea unui domeniu web, utilizatorul ajunge la informatiile dorite mai usor. Daca notiunea de domeniu web nu s-ar fi pus in practica, acum trebuia sa accesam ip-urile site-ului respectiv iar aceasta metoda este una foarte complicata. De exemplu Google are ip-ul 173.194.113.18 iar domeniul este Google.ro. Este mai usor de accesat domeniul web al site-ului Google decat ip-urile acestuia, nu?

s-ar putea sa-ti placa