Hainele inteligente care ar putea monitoriza sanatatea si avertiza asupra problemelor medicale existente sunt mai aproape de realitate decat ne-am putea imagina. O echipa de cercetatori canadieni a creat astfel de textile inteligente ce vor fi disponibile in comert peste cativa ani. Avertizarea persoanei care poarta aceste textile este facuta cu ajutorul unor senzori integrati in fibrele textile.
Textilele inteligente vor fi capabile sa asigure o supraveghere medicala optimizata si personalizata a posesorilor, putand astfel sa salveze numeroase vieti, potrivit cercetatorilor de la Facultatea de Stiinte si de la Centrul de optica, fotonica si laser din cadrul Universitatii Laval din Quebec.
Pijamalele sau camasile inteligente vor putea, datorita senzorilor integrati in fibrele textile, sa previna accidente cardiovasculare si sa alerteze echipele de urgenta in timp real, peste cativa ani. Acestea vor fi, de asemenea, capabile sa capteze informatii biomedicale despre persoanele care le poarta si sa le transmita, prin intermediul unor dispozitive de comunicatii fara fir, centrelor de urgenta sau unor programe de analiza.
Pentru ca textilele smart transmit informatii prin internet, ele vor deveni o platforma de comunicare si mijloc de informare, astfel vor putea fi folosite si in scopuri extramedicale. Spre exemplu, copiii pierduti sau rapiti vor putea fi rapid localizati daca vor purta astfel de haine smart.
Fibra textila smart este formata din mai multe straturi de cupru suprapuse, polimeri, sticla si argint. Aceasta fibra, cu dublul rol de senzor si antena, este rezistenta si maleabila si poate fi tesuta cu fire de lana si bumbac.
Indicarea concentratiei de glucoza din sange si a activitatatii cerebrale sau analizarea „miscarilor si coordonatelor spatiale” sunt alte cateva utilitati ale hainelor inteligente.
Inainte ca hainele inteligente sa ajunga sa fie comercializate mai trebuie puse la punct aspecte cum ar fi conectarea lor la o retea fara fir, problema alimentarii electrice si, deosebit de important, asigurarea posibilitatii spalarii acestor textile, care trebuie sa fie rezistente la produsele continute in detergenti, a precizat profesorul Younes Messaddeq, cel care conduce echipa de cercertare.
Desi comunicatul de presa care anunta hainele inteligente este unul pe ton optimist, cei cativa ani pana la comercializarea textilelor ce monitorizeaza sanatatea se pot transforma in zeci de ani pentru tarile sarace care ar avea mai multa nevoie de diagnosticare timpurie.