Cand spui EBOLA, majoritatea oamenilor se gandesc instantaneu la cumplita boala care a cauzat mii de decese in ultima perioada si la sutele de persoane care se afla in spitale, in carantina; dar nu si prof.ing. Ken Goldberg. Acesta a pus cap la cap un plan prin care anumiti roboti ar putea ajuta oamenii in lupta impotriva Ebola, ferindu-i de contaminarea cu acest virus. Expertiza sa in robotica a fost recunoscuta de Biroul de Stiinta si Tehnologie de la Casa Alba, care l-a incurajat sa sustina sesiuni de brainstorming(tehnica pentru stimularea in grup a gandirii creatoare a indivizilor, bazata pe emiterea libera de idei pentru rezolvarea unei probleme) in care sa gaseasca modalitati cu ajutorul carora robotii ne-ar putea ajuta in lupta cu Ebola.
Profesorul Goldberg a dorit sa clarifice un lucru inca de la inceput, si anume ca acesti roboti nu vor fi un burete magic cu care putem sterge Ebola de pe Pamant ,, Capacitatile sunt limitate in acest moment. Sunt multe cercetari ce trebuie sa fie facute.“
Goldberg vede cel putin doua moduri prin care robotii ar putea ajuta omenirea in lupta contra raspandirii Ebola. Primul mod presupune distribuirea robotilor de teleprezenta in spitale, dotati cu camere video si ecrane. Acest fapt ar usura comunicarea la distanta intre medic si pacient, oferind o scanare totala a organismului. ,, Cand vrei sa pui un diagnostic, exista multe nuante ce trebuie luate in considerare. Vrei sa privesti pacientul din mai multe unghiuri, sa verifici si alte componente ale organismului, sa maresti imaginea dintr-o anumita zona, chiar sa palpezi anumite parti ale pacientului. Cum poti sa faci asta de la distanta? Inca facem cercetari care pot imbunatati robotii din acest punct de vedere.”
Al doilea mod prin care robotii ar contribui la lupta cu bolile contagioase si mortale este curatarea, sterilizarea si decontaminarea. Dar, din pacate, exista o problema majora: majoritatea robotilor se deplaseaza cu ajutorul rotilor, ceea ce inseamna ca acestea ar fi contaminate imediat. ,,Nu am gasit inca o modalitate de sterilizare, deoarece este foarte greu cand vine vorba de piese in miscare precum rotile.”, a mai adaugat profesorul Goldberg.
Chiar daca va mai dura cativa ani pana cand acesti roboti vor fi pusi in functiune, luam parte fara doar si poate la o evolutie fulminanta a tehnologiei medicale.