Acasa Diverse Barack Obama si „neutralitatea internetului”

Barack Obama si „neutralitatea internetului”

by Dragos Schiopu

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a lansat astazi un videoclip pe internet in care vorbeste despre „neutralitatea internetului” si despre planul sau pentru protejarea libertatii si a deschiderii de pe internet. Cel mai probabil, „campania” vine in urma deciziei Ungariei de a impozita accesul la internet al locuitorilor sai, proiect de lege anulat in urma protestelor de strada ale
ungurilor.

neutralitatea internetului

Obama considera ca accesul la un internet deschis este esential pentru economia Americii si din ce ce mai important pentru modul nostru de viata.

„Neutralitatea internetului” a fost esenta lui inca de la creare – dar este si un principiu care nu trebuie luat ca de la sine inteles. Nu putem lasa providerilor de internet sa restrictioneze cel mai bun acces sau sa aleaga castigatorii si invinsii in pietele online pentru servicii si idei. De aceea eu le cer astazi celor de la Federal Communications Commission (FCC) sa raspunda la cele aproape 4 milioanede cereri si sa implementeze cele mai puternice reguli pentru a proteja neutralitatea internetului.

FCC este o agentie independent si decizia finala este a lor. Cred ca ar trebui insa sa creez noi reguli pentru neutralitatea internetului si sa se asigure ca nicio companie de cablu sau de telefonie nu se va putea comporta ca un portar, restrictionand ceea ce poti si nu poti vedea online. Regulile pe care le cer sunt simple, psi de bun-simt care reflecta internetul pe care eu si cu tine il folosim in fiecare zi. Aceste reguli includ:

► Fara blocare. Daca un consumator vrea acces la un website sau serviciu iar continutul este legal, nu ar trebui sa-i fie permis providerului sa blocheze.

► Fara franare. Nu ar trebui ca providerul sa incetineasca intentionat vreun anumit continut si sa incetineasca altul printr-un proces numit „throttling” (franare) bazat pe tipul de serviciu sau preferintele providerului.

► O transparenta mai mare. Conexiunea dintre consumatori si provideri nu este singurul loc unde anumite site-uri primesc tratament special. Asa ca eu cer si FCC sa se foloseasca de transparenta autoritatilor ceruta recent in proces si, daca e necesar, sa aplice neutralitatea internetului

► Fara prioritizare platita. Mai simplu spus: niciun serviciu nu ar trebui sa fie blocat pe ‘banda inceata’ daca nu este platita o taxa. Acest fel de oprire submina nivelul esential pentru cresterea internetului. Asa ca, asa cum am mai spus, cer ca prioritizarea platita sa fie suspendata si a oricaror altor restrictii cu efect similar.

Daca sunt create cu atentie, aceste reguli nu ar trebui sa fie o povara pentru provideri si pot exista exceptii clare si monitorizare pentru managementul rezonabil al unei retele si pentru servicii specializate precum retelele dedicate, critice care servesc unui spital. Dar combinate, aceste reguli inseamna totul pentru prezervarea deschiderii internetului.

 

In teorie, neutralitatea pe internet ii obliga pe furnizorii de internet (ex din SUA: Comcast, Verizon, AT&T) sa acorde aceeasi latime de banda pentru toate site-urile, acolo unde este posibil. Concluzia la care a ajuns joia trecuta FCC-ul american, organizatia care se ocupa de reglementare, e ca de acum incolo e legal ca un furnizor de internet sa primeasca bani pentru a permite accesul mai usor la un site/platforma.

s-ar putea sa-ti placa