E posibil ca departamentele de politie din New York sa foloseasca curand tweet-urile pentru a prevesti infractiunile. Suna ca un scenariu sci-fi fortat, dar Dr. Matthew Greber, cercetatorul in tehnologie al Universitatii din Virginia, a explicat ca sistemul este mult mai matematic decat metafizic.
Sistemul pe care l-a conceput Greber este un amalgam de tehnici vechi si noi. Momentan, multe departamente de politie vizeaza puncte fie pentru activitati criminale bazate pe evenimente concrete de infractiune. Aceasta abordare, numita „krenel density estimation”, sau pe scurt KDE, include asocierea unor inregistrari istorice ale infractiunilor cu o locatie geografica si folosirea unei functii de probabilitate ale unor viitoare infractiuni ce ar aparea in aceasta zona. Chiar daca KDE este o abordare practica pentru anticiparea infractiunilor, acesta este eclipsat de dinamismul fluxului de date in timp real al Twitter-ului, potrivit lucrarii de cercetare a Dr. Greber, „Prevestirea infractiunilor folosind Twitter si Kernel Density Estimation”.
Abordarea Dr. Greber este similara KBE-ului, dar actioneaza in domeniul eteric de date si limbi, nu in documente. Sistemul include maparea mediului Twitter, foarte asemanator cu modul in care politia mapeaza momentan mediul fizic cu KDE. Marea diferenta este ca Greber urmareste ceea ce vorbesc oamenii in timp real si cum reactioneaza dupa, si observa cum se imbina acestea. Algoritmele cauta un anumit limbaj ce ar putea sa indice aparitia iminenta a unei infractiuni in acea zona, spune Greber. „Am putea observa oameni vorbind despre iesiri in oras, imbatandu-se, ducandu-se in baruri, la evenimente sportive si asa mai departe – stim ca aceste feluri de evenimente coreleaza cu infractiuni, si asta este ceea ce modelele detecteaza.”
Odata ce aceste informatii sunt colectate, etichetele GPS din tweet-uri ii permit lui Greber si echipei sale sa le fixeze pe o harta virtuala si sa incercuiasca punctele fierbinti pentru potentiale infractiuni. Totusi, nu toata lumea care posteaza un tweet despre a merge in club este pe cale sa comita o infractiune. Greber testeaza precizia abordarii sale comparand prezicerile KDE bazate pe Twitter cu cele bazate numai pe informatiile politiei. Marea intrebare este daca functioneaza. Pentru Greber, raspunsul este un hotarat „uneori”. „Ii ajuta pe unii si ii afecteaza pe altii” spune el.
Analizele bazate pe tweet-uri ar putea veni in incintele din Queens si Bronx curand, spune Greber, NYPD exprimandu-si interesul in programe pilot in acele zone. Totusi, adoptarea acestei technologii pe o scara larga poate fi indepartata, fiindca reducerea infractiunilor in acest mod trebuie inca testata. Dar daca practica este preluata de incinte progresiv tehnologice, nu va fi doar angajatorul vostru de care va trebui sa va feriti cand postati tweet-uri despre cateva bauturi dupa serviciu – va fi si politia, de asemenea.